Antena Meniu Search
x

(P) O asigurare RCA bună te ajută să treci peste orice problemă în cazul unui accident

Orice șofer își dorește că de fiecare date când conduce să ajungă în siguranță la detinaţie. Din păcate, nu se întâmplă mereu asta, având uneori neplăcerea de a fi implicați în vreun accident sau de a întâmpină diverse alte probleme cu mașină, pe parte tehnică și nu numai. Și astfel, avem nevoie de soluții care să ne ajute să depășim astfel de momente cât mai rapid și, de asemenea, cu cheltuieli financiare cât mai mici, dar și cu timp pierdut cât mai puțin. Una dintre soluții este adusă de poliță RCA, răspundere civilă auto, cunoscută de cei mai mulți dintre noi ca și asigurarea auto.

de Redactia Observator

la 27.09.2022, 11:31

Poliță RCA poate fi și trebuie obținută practic, în mod obligatoriu, de orice șofer sau mai degrabă de orice persoană care deține o mașină și dorește să o poată conduce în perfecta legalitate. Însă pe lângă faptul că este obligatorie, pentru mulți se dovedește a fi indispensabilă, ajutandu-ne să acoperim daunele pe care este posibil să le producem, altor șoferi sau altor persoane sau bunurilor lor. În schimbul unei sume de bani plătite atunci când obținem asigurarea, care poate fi eliberată o dată la un an, la 6 luni sau în unele cazui, pentru o singură lună, cei ce o obțin beneficiază de acoperirea anumitor daune pe care le pot provoca, existând desigur și aspecte pe care o sigurare RCA nu le poate acoperi. Aceste asigurări sunt oferite, eliberate am putea spune, de către diverse entități, acreditate în acest sens. Printre acestea se numără și bănci, unele instituții financiare, dar și multe firme create special cu acest scop. De la una la alta, prețurile unei asigurări pot să difere iar prin asta și sumele minime și maxime ce pot fi oferite precum și beneficiile puse la dispoziția șoferului dar și a vătămatului, atunci când vine vorba de accesarea să.

Însă, pe lângă sumele percepute de firma la care alegem să facem asigurarea, prețul total diferă și în funcție de situația și datele oferite de șofer sau de către cel pe numele căruia este înregistrată mașină pentru care se dorește obținerea asigurării. Astfel, cu cât șoferul are o situație negativă mai acută, cu atât prețul asigurării va creşte. Ce înseamnă asta? Înseamnă că șoferul să fi avut în trecut diverse amenzi, sancțiuni, să fi fost implicat în mai multe accidente, produse din cauza să precum și alte aspecte, toate acestea punandu-și amprenta asupra prețului total al unei asigurări. Desigur, există variante prin care prețurile prea mari să fie evitate, una dintre acestea fiind trecerea mașinii pe numele unei alte persoane decât a șoferului, ca de exemplu, un membru al familiei ce nu deține carnet de șofer și nu a condus niciodată. În acest fel, neexistand nicio consemnare negativă în istoricul acestora, prețul asigurării va fi cel de bază, fară alte adaosuri.

Prețul unei asigurări este influențat și de schimbările ce pot apărea în economie, ca de exemplu de inflație, scumpiri, prețurile de achiziție ale mașinilor sau ale altor servicii. Din fericire, cele mai multe firme ce oferă asigurări auto RCA ieftin au și site-uri proprii, prin care anunță imediat schimbările de preț. De asemenea, multe dintre acestea au pe site-uri și calculatoare RCA, prin care putem afla prețurile aproximative ale unei astfel de polițe.

Pentru a putea utiliza un calculator RCA, primul lucru pe care este nevoie să-l știm este seria șasiului mașinii. Prin asta, practic, autoturismul nostru poate fi găsit în bazele de date ale RAR iar astfel întregul proces ar putea dura mult mai puțin. Dacă acest lucru nu este posibil, suntem nevoiți să introducem mai multe date, precum tipul autoturismului, scopul în care îl utilizam, tipul de combustibil, marca, modelul, greutatea sa, puterea, anul de fabricație și mai ales capacitatea cilindrică, unul dintre cele mai importante detalii de fapt.

Printr-o asigurare RCA, terții prejudiciați ca urmare a unui accident vor fi despăgubiți, indiferent dacă vorbim despre daune provocate altor autovehicule, bunurilor acestora, vătămări corporale sau chiar decese. Atât cei ce au una sau mai multe mașini înmatriculate sau urmează a le înmatricula sunt obligați prin lege să le asigure înainte de a le putea conduce din nou pe străzi.

Este bine de știut că asigurarea RCA îi despăgubește numai pe terți, nu și pe noi, chiar daca suntem implicați într-un accident în are nu suntem cei vinovați ci victime. În această situație, cei ce au provocat accidentul sunt obligați prin asigurarea aceasta să ne despagubescă. Acest lucru se aplica nu numai celor ce locuiesc în România sau au domiciliul stabil aici, ci și persoanelor străine sau care au domiciliul și mașinile înregistrate în alta tara. Știind acest lucru, nu trebuie să ne îngrijoram că am avea de îndeplinit condiții mai aspre pentru despăgubirea unei astfel de persoane.

Totodată, nu este nevoie că cel ce conduce mașina să fie cel pe al cărui nume este înregistrată și nici șoferul normal, ci orice altă persoană, asigurarea fiind încheiată pentru mașină, în baza datelor acesteia ci nu ale șoferului care o conduce cel mai des. Putem lua în acest caz că și exemplu firmele de transport de persoane, transport marfă sau orice altă firmă unde mașinile sunt înregistrate pe numele firmei și astfel, nu contează care dintre șoferii desemnați le conduc.

Cele mai simple cazuri sunt înțelegerile amiabile între părțile implicate într-un accident, în care asiguratul pur și simplu îi înmânează o copie a asigurării vătămatului, pe baza căreia acesta vă primi compensațiile necesare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri Auto » (P) O asigurare RCA bună te ajută să treci peste orice problemă în cazul unui accident