Antena Meniu Search
x

România va avea prima autostradă construită prin lege. Autostrada Unirii va lega Moldova de centrul ţării

Moldova va avea autostradă, iar România - primul drum de mare viteză construit prin lege. Proiectul pentru Autostrada Unirii care va lega în sfârşit Moldova de restul lumii, a fost votat în Parlament.

Vezi și

Moldova va avea autostradă, iar România - primul drum de mare viteză construit prin lege. Proiectul pentru Autostrada Unirii care va lega în sfârşit Moldova de restul lumii, a fost votat în Parlament. Pe hârtie, proiectul arată măreţ. Autostrada ar urma să pornească din Târgu Mureş spre Ditrău, Târgu Neamţ, Iaşi şi se va prelungi apoi până la Ungheni, la graniţa cu Republica Moldova, unde se va construi şi un pod peste Prut.  

În total 320 de kilometri. Nu se ştie încă din ce bani vom reuşi să construim această şosea. Ştim foarte clar însă că alte porţiuni, de 100 de ori mai mici, nu au fost finalizate, după ani de lucrări. Şi mai ştim că până la A8, ne lipsesc de exemplu A5, A6 sau A7. 

Au trecut şase luni de la cel mai mare marş organizat vreodată pentru o autostradă. Mii de şoferi şi motociclişti au plecat încolonaţi spre Guvernul României. Protestatarii au venit la Palatul Cotroceni cu mesajul că moldovenii nu mai au răbdare. În premieră, avem un proiect pentru Autostrada Unirii, votat în Parlament.

Autostrada Unirii, cum a fost supranumită A8, va avea o lungime de aproape 320 de km şi va porni de la graniţa cu Republica Moldova, unde va începe cu un pod peste Prut şi se va termina printr-o conexiune cu A3 Braşov - Borş, în apropierea oraşului Târgu Mureş.

Legea, votată de 269 de deputaţi de la toate formaţiunile politice, prevede ca drumul de mare viteză să fie realizat din credite externe, fonduri europene sau prin parteneriat public-privat, iar procedurile să demareze în termen de 30 de zile de la promulgare.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

De asemenea, în fiecare an România va trebuie să aloce bani pentru construcţia autostrăzii. Oficialii Companiei Naţionale de Drumuri se sperie deja de termenul lansat. 

Însă, chiar autorităţile române s-au angajat prin Master Planulul agreat de Comisia Europeană în iulie 2015, că tronsonul Târgu Neamţ - Iași - Ungheni va fi gata în 2020, iar porțiunea Tg. Mureş - Tg. Neamţ, partea cea mai grea, era planificată pentru perioada 2020-2030. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri Auto » România va avea prima autostradă construită prin lege. Autostrada Unirii va lega Moldova de centrul ţării