Video

Taxa auto 2021 în România. Cum vrea ministrul Mediului să combată poluarea

De Cornel Preda.
Publicat: 12.01.2021, 16:11.
Actualizat: 12.01.2021, 16:11

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că ia în calcul reintroducerea taxei auto, pe poluare. Acesta a spus că va începe consultările cu producătorii și dealerii auto despre această posibilitate, pentru a se asigura că totul este sigur din punct de vedere juridic. Ce variante ia în calcul ministerul pentru noua taxă, în materialul următor.

Tanczos Barna a declarat că orice taxă o va introduce trebuie să fie sigură din punct de vedere juridic şi să aibă suficiente efecte.

Valentin Stan, reporter Observator: Se iau în calcul mai multe variante. Ar putea fi un impozit local. Şoferii ar putea să plătească acest impozit în funcţie de domiciliul pe care îl au. Totodată, noua taxă ar putea să vină sub forma unei roviniete.

Ce valoare are noua taxă auto?

Din informaţiile Observator, noua taxă nu ar depăşi suma de 2.000 de lei, în cazul maşinilor care poluează cel mai mult.

Ea va fi întâi discutată cu Comisia Europeană şi va ţine cont de exemplele pozitive din statele membre UE, astfel încât aceasta să nu fie ilegală, ci practică. Vor fi, de asemenea, consultaţi producătorii şi comercianţii auto.

"Dacă astăzi eu v-aş spune că introduc o anumită taxă, aş face greşeala pe care au făcut-o ceilalţi minştri, care au introdus o taxă, s-a pierdut la Curtea Europeană de Justiţie şi s-au dat banii înapoi. În Europa există trei ţări care nu au nicio intervenţie pe această problemă, restul de 24 au fel de fel de sisteme în implementare. România trebuie să decidă dacă vrea să facă parte din grupul ţărilor care nu au nicio taxă, sau din grupul de 24 unde se încearcă prin diverse să taxeze poluarea", a declarat Tanczos Barna, la Antena 3.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.