Antena Meniu Search
x

Acord major de energie, semnat la București. Vin Viktor Orban și Ursula von der Leyen. Ce implică parteneriatul

Liderii României, Ungariei, Georgiei și Azerbaidjanului se vor întâlni sâmbătă în capitala României pentru a încheia un acord privind un conector subacvatic de energie electrică care ar putea deveni o nouă sursă de energie pentru Uniunea Europeană, pe fondul crizei energetice cauzată de războiul din Ucraina, relatează AP.  La București va veni și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit agenției ungare MTI.

de Redactia Observator

la 12.12.2022, 22:31

Vezi și

Acordul între guvernele Azerbaidjanului, Georgiei, Ungariei şi României privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi va fi semnat sâmbătă, la Bucureşti. Potrivit unor surse politice, la ceremonia de semnare, care va avea loc la Palatul Cotroceni, va participa şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Acordul implică și un cablu care trece pe sub Marea Neagră și care ar lega Azerbaidjanul de Ungaria prin Georgia și România, potrivit lui Bertalan Havasi, ofițer de presă al premierului ungar Viktor Orban. Havasi a confirmat pentru The Associated Press că Orban intenționează să călătorească sâmbătă la București pentru a semna înțelegerea.

Agenția maghiară de presă MTI a anunțat că Orban, președintele României Klaus Iohannis, premierul georgian Irakli Garibashvili și președintele azerbaigian Ilham Aliyev vor participa la evenimentul de semnare al acordului alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat în august că Azerbaidjanul va produce în curând "cantități mari de electricitate verde" și că Ungaria va semna proiectul deoarece este nevoie de participarea a două state membre UE pentru a primi finanțare de la blocul comunitar.

Szijjarto a mai spus că proiectul ar putea fi finalizat în trei sau patru ani și că va fi un pas major către diversificarea aprovizionării cu energie și îndeplinirea obiectivelor de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Acord major de energie, semnat la București. Vin Viktor Orban și Ursula von der Leyen. Ce implică parteneriatul