Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Afacerea care i-a adus succesul lui Florin. Vinde pe platforme de livrare şi în restaurante

Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de produse ecologice. Preţul, dar şi lipsa de încredere sunt principalele motive. Nici fermierii nu se înghesuie să producă ecologic. Standardele sunt greu de îndeplinit şi costisitoare. 

de Ingrid Tîrziu

la 11.10.2024 , 21:34

Florin are o livadă de mai bine de 15 ani, iar în ultimii ani a transformat-o într-o afacere eco. Vinde fructe şi produse conservate natural pe diferite platforme de livrare, dar şi în restaurante. 

"Noi aici, în Călăraşi, avem un sol care este foarte bogat în cernoziom şi asta dă foarte multă savoare fructelor. Trebuie să avem foarte multă grijă ce substanţe folosim. Ele trebuie să fie 100% ecologice, pentru că dacă punem ierbicide sau pesticide, este foarte uşor să curăţăm terenurile de buruieni şi de iarbă dar ajung foarte uşor şi în fructe", a declarat Florin Marin, proprietar livadă bio.

România cultivă în sistem bio doar 5% din suprafaţa agricolă

Vezi și

România cultivă în sistem bio, fără îngrăşăminte şi pesticide, doar 5% din suprafaţa agricolă. Produsele celor aproximativ 13.000 de fermieri sunt cu 25% mai scumpe decât cele provenite din agricultura convențională. 

În rapoartele europene, suntem la coada listei pentru consumul de alimente ecologice. Între 2 şi 4 euro cheltuim în medie într-un an pe astfel de alimente. La polul opus se află Danemarca, Suedia, sau Austria. "Dacă omului i-ai explica ce înseamnă un produs bio, atunci categoric produsele vor fi vândute în cantităţi mai mari. Dar principala cauză este preţul, care este puţin mai ridicat şi puterea de cumpărare care este foarte scăzută", explică Dragoş Frumosu, preşedinte Sindalimenta.

Curtea Europeană de Conturi arată cu degetul spre statul român

Curtea Europeană de Conturi arată cu degetul spre statul român, care nu le-a oferit fermierulor înregistraţi în sistemul de agricultură ecologică suficient sprijin şi consiliere pentru a-şi dezvolta afacerile. Ministrul Barbu promite să schimbe situaţia şi să crescă de trei ori suprafaţa agricolă certificată ecologic. 

"Subvenţia este de 590 de euro pe hectar. Ne dorim foarte mult să crestem aceasta suprafată, ne dorim ca copiii noştri să mănâce produse sănătoase şi ecologice. Ţinta noastra până în 2027 este de peste 2 milioane de hectare. Sectorul avicol a avut o crestere foarte mare la puiul ecologic şi la ouăle ecologice", spune Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Produsele lactate domină piaţa bio din România

"Este o perioadă de tranziţie de la perioada în care tu ca producător ai făcut agricultură convenţională şi tranzitezi către agricultură ecologică. Această perioadă poate să dureze între 2 şi 5 ani în funcţie de tipul de cultură. Dacă ai un hectar de cultură convenţională, poţi să rezolvi problema buruienilor cu un cost de 30-80 de lei", declară Dan Constantinescu, proprietar fermă ecologică.

Produsele lactate domină piaţa bio din România. Peste 80% din alimentele ecologice sunt din import. 

Ingrid Tîrziu Like

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor.

Întrebarea zilei
Ați fost păcălit să plătiți aceeași sumă pentru un produs cu un gramaj mai mic?
Observator » Ştiri economice » Afacerea care i-a adus succesul lui Florin. Vinde pe platforme de livrare şi în restaurante