Antena Meniu Search
x

Video Afacerea care prinde rădăcini în România: cât costă un exemplar de kiwi. Riscul e zero pentru că nu există dăunători

Pomii exotici prind rădăcini adânci în România. Schimbarea climei face ca specii precum kaki, kiwi sau smochinii să dea roade tot mai bogate şi în ţara noastră. Aceste plante mai au un avantaj. Nu au încă dăunători.

de Redactia Observator

la 22.07.2023, 20:36

Vezi și

Este doar unul dintre exemplarele considerate încă exotice pe care le găsim la această pepinieră din Periş, Ilfov. Astfel de pomi ar putea deveni în curând prezenţe obişnuite şi în livezile din România. Fermierii sunt tot mai interesaţi. "În ultimul timp, văzând că culturile clasice nu mai dau rezultate, au înfiinţat culturi de smochini, de kaki, într-adevăr sunt mult mai uşor de cultivat", a declarat Bianca Ştefănoiu, agricultoare.

Smochinii, pomii de kiwi, kaki sau jujuba s-au aclimatizat cu succes în ţara noastră

Smochinii, pomii de kiwi, kaki sau jujuba s-au aclimatizat cu succes în ţara noastră. Cum iernile nu mai vin cu ger prelungit, iar verile sunt secetoase, astfel de plante devin tot mai profitabile. Şi mai au un avantaj. "Încă nu au boli şi dăunători care să le afecteze, din cauza asta mulţi au renunţat la cultura pomilor de cais şi se reprofilează către cultura pomilor de kaki", a declarat Bianca Ştefănoiu, agricultoare.

Pepiniera din Periş vinde un lăstar de kaki cu 100 de lei. Iar un exemplar de kiwi ajunge la 120 de lei. Când vine vorba de kiwi, chiar soiul românesc e cel mai profitabil. "Suntem lângă un soi nou românesc de kiwi, se numeşte ki-giant, pentru că fructele ajung la dimensiuni foarte mari. Depăşeşte 180 de grame", a declarat Florin Stănică. Plantele exotice sunt crescute şi la Facultatea de Horticultură din Bucureşti. Pentru specialiştii de aici, sunt plantele viitorului.

"Să nu uităm că acum câteva sute de ani noi nu mâncam tomate, de exemplu, nu mâncam nici ardei, nu mâncam nici fasole. Nici cartori şi nu aveam nici porumb. Aceste au fost introduse de pe alte continente", a declarat Florin Stănică, Facultatea de horticultură. Un alt avantaj al plantelor exotice este că dau rod mai târziu în an. Astfel, nu sunt afectate de îngheţurile de primăvară, precum cele autohtone.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri economice » Afacerea care prinde rădăcini în România: cât costă un exemplar de kiwi. Riscul e zero pentru că nu există dăunători