Video

Ajutoarele sociale vor crește din 2021. Majorări la venitul minim garantat, șomaj și ajutorul de încălzire

De Andra Mitu.
Publicat: 26.11.2020, 21:39.
Actualizat: 26.11.2020, 21:43

Toate ajutoarele sociale vor creşte de anul viitor! Fie că vorbim de venitul minim garantat, de şomaj sau de ajutoarele pentru încălzirea locuinţei. Ce înseamnă aceste majorări pentru o familie care trăieşte exclusiv din banii statului, aflăm din materialul următor.

Mariana şi cei trei copii minori pe care îi are în grijă trăiesc de pe o zi pe alta. Femeia nu munceşte nicăieri, astfel că ajutorul social şi alocaţiile copiilor sunt singurele venituri ale familiei: în total, puțin peste 900 de lei pe lună.

Mariana Cojocaru, asistat social: Din ajutorul social, cu curentul, cu apa... cu toate astea mai greu mă descurc. Mă mai ajută și fratele, dar când poate și și el, că are problemele lui. Trebuie multe, copiii cer.

În comuna Scoarţa, peste 50 de familii trăiesc numai din venitul minim garantat. La nivel naţional sunt de 4.000 de ori mai mulţi.

După 12 ani, indicatorul social de referință, în funcție de care se calculează toate prestațiile sociale, va crește de la 500 de lei cât este în prezent la 1200 lei în următorii 3 ani. Decizia vine în contextul în care România număra deja jumătate de milion de someri și în jur de 200 de mii trăiesc doar din venitul minim garantat.

Şomajul minim ar urma să crească de la 375 lei cât este acum, la 585 de lei în 2021. Şi venitul minim garantat ar urma să se majoreze de la anual.

În momentul de faţă valoarea venitului minim garantat pentru o persoană nu depăşeste 142 de lei. Iar o familie formată din doi membri primeste mai puțin de 300 de lei lunar.

Lista beneficiarilor e mult mai lungă. Ajutorul pentru handicap, cel pentru încălzire, dar şi alocaţia pentru copii, toate ar urma să se majoreze. Impactul bugetar ar fi de 10 miliarde de lei pe an.

Emilian Duca, economist: Obiectiv vorbind statul nu are resursele necesare. Probabil ca nu vom avea o creștere de 50 la sută a acestui indicator din 2021, așa cum e prevăzut în lege.

Nici oamenii simpli nu mai au încredere în promisiunile făcute în prag de alegeri.

Chestiile astea se fac de fiecare dată când sunt situații de genul... alegeri și multe altele.

Emilian Duca, economist: Există multe persoane care abuzează de sistemul de asistență socială.

Daniel Arpinte, reprezentantul Institutului de cercetare a calității vieții: Important este ce facem cu această categorie pe termen lung și cum îi ajutăm să se integreze social, să se integreze pe piaţa muncii.

Proiectul trebuie semnat de preşedintele Klaus Iohannis.

Citește și
Social • pe 08.09.2020 la 22:16
Ajutoarele sociale ar putea fi mărite, după 12 ani. Parlamentarii vor majorarea sumelor
recomandari pe a1.ro
Corina Dănilă a împlinit 49 de ani. Vedeta a distribuit fotografii din copilărie și adolescență, nemaivăzute până acum
Social • pe 08.09.2020 la 13:26
Proiect: Mai mulți bani pentru ajutoarele sociale

Top știri

O mamă eroină s-a aruncat în fața unei mașini scăpate de sub control pentru a-și salva fiul și soțul, în Rusia
1
Extern • pe 26.01 la 12:06

O mamă eroină s-a aruncat în fața unei mașini scăpate de sub control pentru a-și salva fiul și soțul, în Rusia

O mamă a sărit în fața unei mașini scăpate de sub control pentru a-și salva fiul și soțul. În urma impactului, femeia și-a pierdut viața.

PARTENERI
Lidia Buble, probleme de sănătate! Cântăreața nu mai poate să vorbească! Cum s-a afișat pe internet!
spynews.ro
'Vrei să mă împuşti? Vino, sunt la o nuntă' - Dialogul fabulos între interlopi cu câteva minute înainte de odioasa crimă din SUA
gandul.ro
Anamaria Prodan, `lucrată` pe la spate de dușmanul ei de moarte! Din cauza lui, Gigi Becali a umilit-o și a râs de propunerile ei
prosport.ro
"Mi-a oferit un cadou de 250.000 de euro!" Ioana Năstase, ieşire publică fără precedent: "În postura de amantă nu prea stau!"
antenasport.ro
Când avea numai 15 ani cucerea lumea cu Laguna albastră. Ce mai face și cum arată Brooke Shields la 55 de ani
CaTine.ro
După marele concert marca RBD, Maite Perroni vorbește despre refuzul foștilor ei colegi, Poncho și Dulce
tvhappy.ro
ULTIMELE ȘTIRI
22:33 Raluca Turcan: Alocațiile copiilor se majorează cu 20 la sută din 1 februarie 22:31 Român condamnat la închisoare pentru fraudă cu carduri bancare, în Statele Unite ale Americii, după o anchetă FBI 22:13 Persoanele reprogramate la vaccinare din 28 ianuarie vor fi imunizate pe 8 februarie, anunță Comitetul de coordonare a vaccinării 21:46 Supertulpina închide Europa: Vacanţe între restricţii şi carantină 21:28 Autorităţile schimbă regulile campaniei de vaccinare, la o lună de la startul acesteia 21:26 O terapie nouă le dă bolnavilor de Covid-19 din Timişoara o şansă în plus la viaţă 21:23 Vacanţă de lux în spaţiu: 55 de milioane pentru un sejur de 10 zile 21:12 Știrile zilei, 27 ianuarie 2021. A început marea reprogramare la vaccinuri, într-o zi în care bilanțul în lume a depășit 100 de milioane de cazuri 20:57 Românii s-au înghesuit în centrele de vaccinare, în ultima zi de imunizare înainte de marea reprogramare 20:56 Înapoi la muncă cu ajutorul terapiei: 90.000 de euro pentru consilierea angajaţilor
CITEȘTE PE A1.ro
Ce mai face și cum arată Oana Lis, soția lui Viorel, de când a dispărut din spațiul public
A1.RO
Mihai Morar s-a vaccinat împotriva COVID-19. Ce a spus despre starea lui de sănătate
A1.RO