Antena Meniu Search
x

BNR lansează monede cu tema 200 de ani de la naşterea lui Avram Iancu

Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic, începând cu data de 17 aprilie 2024, o monedă din aur, o monedă din argint şi o monedă din tombac cuprat, care marchează 200 de ani de la naşterea lui Avram Iancu, potrivit unui comunicat de presă.

de Redactia Observator

la 10.04.2024 , 16:56

- BNR

Aversul monedei din aur prezintă o imagine de epocă a casei părinteşti a lui Avram Iancu, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "500 LEI", stema României şi anul de emisiune "2024". Aversul monedei din argint prezintă o imagine de epocă a casei părinteşti a lui Avram Iancu, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "10 LEI", stema României şi anul de emisiune "2024". Aversul monedei din tombac cuprat prezintă o imagine de epocă a casei părinteşti a lui Avram Iancu, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "1 LEU", stema României şi anul de emisiune "2024". Reversul comun al monedelor din aur, argint şi tombac cuprat redă portretul, numele şi semnătura lui Avram Iancu şi anii între care a trăit acesta "1824-1872".

Noi monede lansate de Banca Naţională a României

Monedele din aur, argint şi tombac cuprat sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent şi sunt însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Articolul continuă după reclamă

Tirajul maxim aprobat pentru moneda din aur este de 1.000 de piese, pentru moneda din argint este de 5.000 de piese, pentru moneda din tombac cuprat este de 5.000 de piese, potrivit Agerpres.

Preţurile de vânzare sunt: 15.600,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate; 490,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate; 190,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din tombac cuprat, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.

Monedele din aur, argint şi tombac cuprat cu tema 200 de ani de la naşterea lui Avram Iancu au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Călătoriți cu trenul pe caniculă?
Observator » Stiri economice » BNR lansează monede cu tema 200 de ani de la naşterea lui Avram Iancu