Antena Meniu Search
x

Calculator Salariu 2018 invatamant. Modificări și Creștere Salariu în acest an

Numărul contribuțiilor sociale se reduce de la 1 ianuarie 2018, conform unui proiect de act normativ adoptat miercuri de Guvern.

Calculator Salariu 2018 invatamant. Numărul contribuțiilor sociale se reduce de la 1 ianuarie 2018, conform unui proiect de act normativ adoptat de Guvern.​

Calculator Salariu 2018 invatamant.  Astfel, pentru angajații din învățământ, contribuțiile sociale pentru sănătate (CASS) și pensie (CAS) vor trece în întregime în sarcina salariatului, angajatorului revenindu-i obligația de a plăti doar o contribuție asiguratorie pentru muncă.

Calculator Salariu 2018 invatamant. De la 1 ianuarie 2018,  salariul minim pe economie a crescut cu 450 de lei, ajungând la 1.900 de lei.

Pe acelaşi subiect

Calculator Salariu 2018 invatamant. Însă trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la salariat și reducerea impozitului pe venit la 10 la sută au făcut ca salariul net al angajaților din învățământ să nu înregistreze o creștere similară, scrie avocatnet.ro.

Calculator Salariu 2018 invatamant

Astfel, odată cu transferul acestor contribuții de la angajatori la angajați, autoritățile au modificat și cotele aplicabile. Mai exact, din 2018, fiecare salariat, inclusiv cei din sistemul de învățământ, va datora statului următoarele contribuții:

  • contribuția la pensii pentru condiții normale de muncă, în cotă de 25%

- dacă este vorba de condiții deosebite de muncă, angajatorul este cel care va plăti o cotă suplimentară de 4% în plus față de ce plătește deja salariatul; 

- dacă este vorba de condiții speciale de muncă, tot angajatorul va plăti în plus față de ce achită deja salariatul o cotă suplimentară de 8%;

  • contribuția la sănătate, în cotă de 10%, ce va fi în totalitate în sarcina salariatului;

Așadar, pentru salariații care lucrează în condiții normale, se va datora CAS de 25%, însă dacă va fi vorba de condiții mai grele de muncă, se va datora CAS de 29% sau 33%. Cu alte cuvinte, angajatorul va datora CAS, împreună cu salariatul, numai când vine vorba de condiții mai grele de muncă.

Totuși, chiar dacă contribuțiile la pensii și sănătate vor fi datorate exclusiv de salariați, tot angajatorii vor fi cei care le vor calcula, reține și achita la stat.

Cât Crește Salariul Brut în 2018

Potrivit avocatnet.ro, pentru a păstra același nivel al salariului net, angajatorii vor fi nevoiți să încheie, cu fiecare salariat în parte, un act adițional la contractul individual de muncă.

Prin intermediul acestui act adițional să se stabilească noul salariu brut, mai mare decât cel existent în prezent, prin încorporarea contribuțiilor sociale pentru CAS și CASS în sarcina angajatului.

Astfel, toate aceste acte adiționale vor trebui încheiate până la finalul acestui an, cel târziu în 29 decembrie, ultima zi lucrătoare a anului, pentru a asigura salariații de plata aceluiași salariu net.

Pentru a calcula ce salariu vei încasa de la 1 ianuarie 2018, poți folosi acest link: http://www.calculator-salarii.ro/2018-brut-calcul-salariu-net/

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri economice » Calculator Salariu 2018 invatamant. Modificări și Creștere Salariu în acest an