Antena Meniu Search
x

Video Când ar putea scădea ratele pentru creditele în lei. Semn pozitiv de la BNR, interpretat de economişti

Banca Naţională menţine dobânda de referinţă la 7%, semn că inflaţia continuă să scadă uşor, iar creditarea ar putea să redevină mai accesibilă. Modificări în jos ale ratelor pentru creditele în lei am putea vedea însă, cel mai devreme, la finalul acestui an sau abia în 2024.

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 07.08.2023, 21:30

Vezi și

Economiştii cred că BNR va păstra nemodificată dobânda cheie la nivelul de 7% pentru tot anul în curs. Asta înseamnă că pe piaţa dobânzilor mai e loc de uşoare creşteri, însă totul depinde de evoluţia inflaţiei. Cert este că, în continuare, suportăm efectele scumpirilor din ultimii doi ani.

Dobânzi mari, credite puţine

Ca să înţelegem cel mai bine, ne uităm peste datele trimestriale înregistrate de indicii care influenţează creditele în lei. În perioada mai-august 2021 ROBOR la trei luni înregistra o valoare medie de 1,51%. Azi, valoarea medie este de peste patru ori mai mare, iar rata lunară plătită de o persoană pentru un împrumut de 70.000 de euro, echivalentul în lei este, din aceasta cauză, cu 1.160 de lei mai mare. 

Similară este şi situaţia creditelor raportate la IRCC. Valoarea medie din mai-august 2021 era de 1%, iar acum este de aproape şase ori mai mare. Şi tendinţa e de creştere. Plătim, pentru acelaşi credit, o rată cu 1.120 de lei mai mare faţă de acum doi ani.

În contextul dobânzilor mari, refinanţările au fost la mare căutare. Este şi una dintre explicaţiile pentru care la Agenţia de Cadastru vedem raportate mai multe tranzacţii faţă de luna trecută. Însă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut datele arată că în luna iulie s-au vândut cu peste 6.500 mai puţine case, terenuri şi apartamente, la nivelul întregii ţări. 

Scăderea e semnificativ mai mare dacă ne uităm la vânzările din prima jumătate de an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Când ar putea scădea ratele pentru creditele în lei. Semn pozitiv de la BNR, interpretat de economişti