Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cât a ajuns să coste un coş de cumpărături cu produse tradiţionale. Chiar şi producătorii se plâng de scumpiri 

Mese pline cu slană, cârnaţi, zacuscă şi deserturi care mai de care mai delicioase. Nu este meniul unui restaurant cu specific tradiţional, ci bunătăţile pe care zeci de producători locali din judeţul Hunedoara le-au expus pe tarabe, la târgul de toamnă.    

de Redactia Observator

la 28.10.2024 , 08:45

Şi cum bucatele tradiţionale au fost din belşug, pofticioşii şi-au răsfăţat gusturile cu preparate ca la mama acasă, iar fiecare îmbucătură a fost o explozie de arome autentice și savuroase. Cei care au vrut să-şi umple cămara pentru iarnă au avut de unde, şi asta pentru că zeci de producători locali din judeţul Hunedoara au pus pe tarabe tot felul de bunătăți, care mai de care mai gustoase. Şi cum roadele toamnei au fost strânse deja de gospodarii locului, de pe mese nu lipsit zacusca, făcută după reţete autentic româneşti sau fructele proaspăt culese din livezi.

"Sunt făcute cu ardei de la noi din grădină, ciupercile sunt culese de noi. Producem mere şi pere. Am început să le cultiv cu soţul ca hobby, iar de la un hobby am început să facem cât mai multe, şi iată-ne aici", potrivit unui producător local

Şi cum nu există toamnă şi fără un desert de sezon, dulcețurile, prăjiturile şi tradiţionalele plăcinte au fost nelipsite. "Plăcintă întinsă, cu brânză sărată, cu măr. Le preparăm cu făină, lapte, ouă. Le frământă, întindem foarte mult, cât marfa".

Vezi și

Iar de lângă un asemenea ospăț, nu putea să lipsească o băutură fină, de casă. "Este un vin din miere, produs în casă. Este cea mai veche băutură. Este băutura zeilor din antichitate". Şi cum producătorii locali au întins pe mese tot ce au avut mai bun, preţurile au fost şi ele pe măsură. "60 de lei kilogramul pentru vişli, cârnaţii la 60 de lei kilogramul. Avem salamul de vară, tot la 60 de lei, slănina la 50 de lei şi caltaboşul la 40 de lei. Tot s-a scumpit. Săptămânal de câte ori facem cumpărături, plătim şi noi tot mai mult, tot mai mult. La începutul anului, vindeam cu 45 de lei kilogramul, acum mă costă pe mine 45 de lei ca să le fac".

Comparativ cu anul trecut, preţurile produselor expuse la târgul de toamnă din judeţul Hunedoara, au crescut cu cel mult 20 %. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Şoferii agresivi în trafic vor putea fi reclamaţi în aplicaţia Poliției. Vi se pare o idee bună?
Observator » Ştiri economice » Cât a ajuns să coste un coş de cumpărături cu produse tradiţionale. Chiar şi producătorii se plâng de scumpiri