Antena Meniu Search
x

Video Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un milion de persoane ar putea beneficia de o nouă măsură

Aproape un milion de români ar putea plăti facturi mai mici la curent. Guvernul se gândeşte să reducă din aprilie plafonul maximal de 1,3 lei pe kWh. În plus, vrea să prelungească schema de compensare la electricitate şi gaz până în 2026.

Mihaela Călin
de Mihaela Călin

la 27.02.2024, 20:53

Vezi și

Pe piețele internationale, preţul la electricitate și gaze a ajuns la niveluri dinainte de criză. Însă tarifele din facturile noastre au rămas neschimbate. Abia acum autorităţile se gândesc să coboare plafonul de 1,3 lei pe kWh. Modificările apar într-un draft de Ordonanță de Urgență. 

Mihaela Călin: La energia electrică, sunt în acest moment trei plafoane de preţ. 68 de bani pe kWh, 80 de bani şi tariful maxim - de 1,3 lei, pentru cei care consumă lunar peste 255 de kWh. Acesta din urmă ar urma să fie redus, la 1 leu şi 20 bani. De exemplu, la un consum de 400 de kWh, primim acum o factură de 520 de lei. În urma modificărilor, vom plăti cu 40 de lei mai puţin, adică 480 de lei.

Restul clienţilor vor plăti în continuare 68 şi 80 de bani pe kWh, în funcţie de consum

Pentru restul clienţilor, adică pentru 90% dintre gospodării, nu se schimbă nimic. Vor plăti în continuare 68 şi 80 de bani pe kWh, în funcţie de consum. Sau mai puţin, dacă furnizorii le oferă preţuri sub nivelul maxim stabilit de autorităţi. La gaze e un singur plafon, de 0,31 lei/kWh. Însă operatorii vin cu preţuri de circa 0,27 lei/kWh. 

Pe acelaşi subiect

Mihai Nicuţ, jurnalist specializat în energie: Şi consumatorii de gaze ar putea simţi o scădere a facturii graţie unui nou mecanism de achiziţie şi de plată a gazelor din producţia internă. 

Plafonarea ar putea fi prelungită până în martie 2026

Actuala schemă de plafonare este valabilă până în 2025, însă autorităţile iau în calcul prelungirea cu încă un an, până în martie 2026. 

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Avem evoluţii impredictibile în plan internaţional, suntem cu război la graniţă. Toate aceste lucruri pot tulbura piaţa energetică. Nu vrem să punem în pericol stabilitatea preţurilor. 

Mihai Nicuţ, jurnalist specializat în energie: Este cumva dubitabil că va fi de acord Comisia Europeană, pentru că nu mai sunt întrunite aceste condiţii de criză care ar împiedica o piaţă liberă să funcţioneze. 

Şi consumatorii industriali ar putea beneficia de o reducere, de la 1,3 lei, la 1 leu pe kWh.  Prin noile măsuri, neasumate încă oficial, Guvernul vrea să reducă şi sumele datorate către furnizori. În prezent, statul are restanţe de peste 4 miliarde de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Credeţi că atacul Iranului asupra Israelului va escalada într-un conflict la scară largă?

Observator » Stiri economice » Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un milion de persoane ar putea beneficia de o nouă măsură