Antena Meniu Search
x

Cine sunt românii care câștigă peste un milion de euro pe an. Decalajul salarial între femei și bărbați, o problemă în domeniul în care lucrează

Mai puţin de unul din zece cel mai bine plătiţi bancheri din Europa sunt femei, o dovadă a decalajului mare între salariile bărbaţilor şi ale femeilor în industria serviciilor financiare, arată un nou studiu publicat joi, transmite Bloomberg.

de Redactia Observator

la 25.04.2024, 16:09

Cine sunt românii care câștigă peste un milion de euro pe an. Decalajul salarial între femei și bărbați, o problemă în domeniul în care lucrează
Cine sunt românii care câștigă peste un milion de euro pe an. Decalajul salarial între femei și bărbați, o problemă în domeniul în care lucrează - Shutterstock

Doar 183 dintre cele 2.017 persoane din industria financiară care în 2022 au câştigat mai mult de un milion de euro au fost femei, conform datelor publicate joi de Autoritatea Bancară Europeană (EBA). Este pentru prima dată când instituţia a oferit date defalcate pe gen în raportul său anual privind cei care au avut cele mai mari câştiguri.

Lipsa diversităţii este de mult recunoscută ca o problemă în sectorul financiar dar schimbarea este lentă chiar dacă autorităţile din întreaga lume vor să reducă decalajul salarial. În Uniunea Europeană, parlamentarii au încercat să crească ponderea femeilor în consiliile de administraţie şi blocul comunitar vrea ca firmele cu cel puţin 100 de angajaţi să dezvăluie informaţiile care ar face mai facilă compararea salariilor angajaţilor.

Cel mai bine plătit bancher din UE în 2022 a fost în Spania: a câștigat 13,1 milioane de euro

Datele EBA mai arată că cel mai bine plătit bancher din UE în 2022 a fost în Spania, unde o persoană care nu a fost identificată a câştigat 13,1 milioane de euro. Cel mai mare pachet salarial a fost acordat unei persoane de la o firmă de investiţii din Franţa, care a fost recompensat cu 30,7 milioane de euro, inclusiv o remuneraţie variabilă de 30,3 milioane de euro.

În cazul României, datele din raportul publicat joi de Autoritatea Bancară Europeană arată că existau doar cinci persoane (toţi bărbaţi) din industria financiară care în 2022 au câştigat mai mult de un milion de euro, la fel ca şi în 2021. Împreună, aceşti cinci bărbaţi au câştigat în total 5.644.672 euro în 2022. Trei dintre aceşti bărbaţi aveau funcţii de management, unul avea o funcţie de supervizare şi unul lucra în retail banking.

Unde se înregistrează cel mai mare procent de femei cu venituri mari

Cel mai mare procent de femei cu venituri mari se înregistrează în cazul funcţiilor corporative şi de control independent, cu 16% în fiecare caz, potrivit calculelor Bloomberg pe baza datelor EBA. În schimb, în domeniul investment banking procentul de femei cu venituri mari este de doar 8%.

Numărul total de persoane clasificate ca beneficiind de câştiguri mari la băncile şi firmele de investiţii din Europa a crescut cu aproape 20% în 2022, de la 1.957 până la 2.342 persoane (din care 2.017 la instituţiile financiare şi 325 la firmele de investiţii). EBA a motivat această creştere prin performanţele bune ale instituţiilor precum şi prin majorarea salariilor în contextul inflaţiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Cine sunt românii care câștigă peste un milion de euro pe an. Decalajul salarial între femei și bărbați, o problemă în domeniul în care lucrează