Antena Meniu Search
x

Coronavirusul a lovit și piața imobiliară. Mulți români amână planurile de casă nouă

Pentru mulţi români, tot un ideal rămâne dorinţa de a-şi cumpăra o casă. Criza coronavirusului a blocat economia şi a spulberat toate planurile. Cei care în urmă cu două luni plăteau avansul sau semnau contractele, acum întâmpină mari dificultăţi financiare. Ori au fost concediaţi, ori trăiesc din şomajul tehnic şi banii puşi deoparte pentru zile negre.

de Redactia Observator

la 03.05.2020, 02:49

Sursa foto: iStock by Getty Images Vezi și
  • Unele bănci au crescut avansul la credite ipotecare.
  • Programul O familie, o casă, nu are încă norme de aplicare.

Gabriel Catalin Degeanu: Planul cu casa a picat. Gasisem și imobilul pe care voiam sa îl cumpăram. Depusesem dosarul la banca pentru aprobarea creditului. Platisem un avans de 5 mii euro dezvoltatorului la semnarea antecontractului.

Criza provocată de coronavirus n-a ţinut cont însă nici de planuri, nici de contracte semnate.

Gabriel Catalin Degeanu: La două-trei săptămâni după ce am depus dosarul, soția a rămas fără job, iar eu am intrat, la doua săptămâni după, în somaj tehnic. Banca nu mai avea cum să ne aprobe creditul.

Încrezător că este o situaţie temporară, acest tânăr speră să îşi reia planurile cât mai repede. Avansul plătit dezvoltatorului l-a recuperat, iar în curând va reîncepe şi munca.

Gabriel Catalin Degeanu: Stăm cu chirie, planurile de casa o să le reincepem într-un an.

Brokerii imobiliari spun că, în această perioadă, şi băncile sunt mai atente pe cine şi cu cât împrumută.

Cristina Brânză, broker credite: Multe domenii de activitate, cum ar fi cele din turism, transporturi nu se mai crediteaza. Au crescut și avansul pentru creditele ipotecare. Sunt multe banci care acum cer avansul minim de 25%, chiar 35%, pentru imobile în zone în care acum se cerea un avans de 15%.

Dragos Nichifor, analist bancar: S-a văzut şi în criza din 2009. Băncile, în momente de instabilitate, încep să își retragă ofertele bune, încep să înăsprească condiţiile de creditare și încep să alerge după clienţii perfecţi.

Pe de altă parte, românii care în acest an voiau să îşi cumpere o casă cu ajutor de la stat mai au de aşteptat. "Prima Casă" a devenit oficial "O familie, o casă" iar noul program nu are încă norme de aplicare.

Dragos Nichifor, analist bancar: Din momentul în care programul va functiona, începem sa depunem dosare pe acest nou dosar, cu menţiunea că primele tranzacţii care se vor efectua cu garanţie pe noul program vor fi la aproximativ 2 luni după. Deja ne mutam în orizonul de închidere a primelor dosare undeva în luna iulie.

În noul program se încadrează cuplurile care împreună au venituri de cel mult 4.500 de lei şi nu au copii. Pentru familiile cu copii plafonul maxim este de 7.000 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Coronavirusul a lovit și piața imobiliară. Mulți români amână planurile de casă nouă