Antena Meniu Search
x

Cum va arăta viitorul. 4 tehnologii fără de care nu vom mai concepe viața pe Terra

Viitorul chiar arată bine! Probabil v-ați întrebat și voi cum va arăta viitorul.

Viitorul chiar arată bine! Probabil v-ați întrebat și voi cum va arăta viitorul. Dacă la începutul anilor ‘90, de exemplu, tehnologii precum smartphone-ul, tableta sau hoverboard-ul păreau de domeniul SF-ului, astăzi nu există puști de liceu care să nu le aibă pe lista de dorințe pentru Moș Crăciun. Au fost invenții care au transformat practic lumea în care trăim. Gândiți-vă numai la GPS-urile care au făcut irelevant purtatul hărților clasice și greoaie după noi. Sau la mijloacele de transport alternative ce au transformat orașe precum Copenhaga în exemple de urmat în materie de stil de viață eco.

Și luând în considerare avansul tehnologic, în câțiva ani s-ar putea să nu mai recunoaștem deloc lumea în care trăim. Și nu vorbim numai despre mașinile inteligente care ne conduc singure spre destinație, în timp ce noi citim, învățăm sau ne relaxăm.

Iată care ar putea fi elementele ce definesc acest viitor:

  1. Fumatul clasic va deveni desuet

Fumatul clasic ar putea să dispară în totalitate în viitorul apropiat, mulțumită unor tehnologii precum aceasta. Acest sistem avansat oferă satisfacția gustului de tutun prin încălzirea acestuia, fără ardere, fără foc și fără scrum. Iar veștile bune nu se opresc aici, un dispozitiv precum IQOS elimină mult mai puțin miros decât o țigară clasică.

  1. Cartierele inteligente care se vor susține din surse proprii de energie

Cartierele inteligente care se susțin din surse proprii de energie nu sunt o idee bună doar pentru protejarea mediului înconjurător. Acestea pot avea un impact pozitiv major și asupra companiilor sau a proprietarilor de case sau apartamente, prin reducerea costurilor cu energia electrică.

Sidewalk Labs, companie afiliată Google, caută chiar acum o locație potrivită în SUA pentru un proiect major de fezabilitate. Oamenii de știință de aici vor să construiască de la zero un astfel de cartier. Acesta va fi dotat cu panouri solare și alte surse proprii de energie, precum și cu benzi speciale pentru mașini pe pilot automat.

Anul trecut se zvonea că pe lista scurtă pentru acest proiect s-ar afla Denver și Detroit.

  1. Inteligența artificială va fi parte din viața noastră

Elementele de inteligență artificială sunt deja aici. De exemplu, sunt folosite de Facebook pentru a identifica chipurile sau obiectele din imaginile pe care le postezi. Astfel, poți căuta poze utilizând o descriere a unui obiect, de exemplu. Iar Google a inventat o platforma - botezată PlaNet - care poate determina chiar și locul unde au fost făcute pozele, orientându-se în funcție de vegetație sau de elemente cheie din peisaj, cum ar fi de exemplu Statuia Libertății. Și dacă nu era de ajuns, la începutul anului, cercetătorii de la Universitatea Standford au dezvoltat o tehnologie bazată pe inteligență artificială care poate detecta cancerul de piele cu o rată de succes de 90% - mai mare decât a dermatologilor.

  1. Apa va fi extrasă din… aer

Cum ar fi ca apa să poate fi extrasă din atmosferă chiar și în cele mai aride dintre climate? Ei bine, o echipă de cercetători de la Universitatea Berkeley și M.I.T lucrează în prezent la o astfel de tehnologie, care ar putea să rezolve criza lipsei de apă din Africa, de exemplu. Oamenii de știință au inventat un material foarte poros care colectează cantități mai de apă din atmosferă și o depozitează într-un bazin colector.

Tot în SUA, însă de acestă dată în Arizona, compania Zero Mass Water folosește o altă metodă. Cercetătorii de aici au inventat un sistem care folosește energia solară pentru a „împinge“ aerul printr-un material care absoarbe umezeala.  O singură unitate solară poate produce între doi și cinci litri de apă pe zi. Compania a instalat deja astfel de sisteme în Iordania, Dubai sau Mexic. Iar recent a trimis astfel de dispozitive și spre Liban, pentru a putea fi folosite de către refugiații sirieni.

Tu care crezi că este tehnologia viitorului?

Sursă foto: Shutterstock.com

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Cum va arăta viitorul. 4 tehnologii fără de care nu vom mai concepe viața pe Terra