Antena Meniu Search
x

Faimosul manuscris Voynich a fost descifrat, după 600 de ani

Manuscrisul Voynich, vechi de aproape 600 de ani, a fost în sfârșit descifrat, anunță un lingvist din Bristol, Marea Britanie. De-a lungul timpului, mai mulți criptografi de renume au încercat să înțeleagă mesajul din spatele desenelor, fără succes.

de Redactia Observator

la 16.05.2019, 11:52

Manuscrisul Voynich, vechi de aproape 600 de ani, a fost în sfârșit descifrat, anunță un lingvist din Bristol, Marea Britanie. De-a lungul timpului, mai mulți criptologi de renume au încercat să înțeleagă mesajul din spatele desenelor, fără succes.

Doctorul în ligvistică Gerard Cheshire crede că documentul este scris într-o limbă veche, dispărută între timp, din care au evoluat limbile romanice - Italiana, franceza, spaniola, portugheza și româna.

Specialistul susține că manuscrisul Voynich conține sfaturi de natură sexuală, informații despre creșterea copiilor și psihologie, precum și remedii naturiste.

"Am experimentat o serie de momente "eureca" în timp ce descifram codul, urmate de neîncredere și entuziasm când am realizat magnitudinea reușitei, atât ca importanță lingvistică dar și ca origini și conținut ale documentului", a explicat Cheshire

Manuscrisul Voynich

Acesta a spus că descoperirea este "chiar mai uimitoare decât miturile și fanteziile" tipic asociate cu manuscrisul Voynich. Printre acestea se numără teorii conform cărora documentul ar conține profeții despre extratereștrii.

Gerard Cheshire crede că lucrarea a fost realizată de măcuțele dominicate, ca o sursă de referință pentru Maria de Aragon, prințesă spaniolă.

"Nu este o exagerare să spunem că această lucrare reprezintă unul dintre cele mai importante demersuri făcute în ceea ce privește limbile romanice", a explicat el.

"Limba folosită era omniprezentă în zona mediteraneană în perioada medievală, dar rareori scrisă în documente oficiale, deoarece latina era limba roialității, a bisericii și a administrației. Ca rezultat, proto-romanica a fost pierdută până acum", a declarat Gerard Cheshire.

Manuscriusul l-a încurcat și pe criptologul Alan Turing

Potrivit The Sun, alfabetul folosit este compus din simboluri familiare și necunoscute și nu conține semne de punctuație. Cu toate acestea, anumite litere au variante ce indică prezența punctuației sau a accentelor fonetice.

"Conține inclusiv cuvinte și abrevieri din latină", a mai precizat lingvistul.

Manuscris

Manuscrisul este atât de criptic, încât i-a lăsat fără explicații și pe cei mai mari criptologi ai lumii, Alan Turing și echipa sa de la Bletchley Park, cei care au spart mașinăria Enigma, folosită de naziști în Al Doilea Război Mondial.

Gerard Cheshire speră că descoperirile sale îi vor ajuta pe cercetători să traducă în integralitate întregul document.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Faimosul manuscris Voynich a fost descifrat, după 600 de ani