Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Impozitele pe locuințe s-ar putea tripla din 2025. Se schimbă regulile de calcul

De anul viitor, impozitele pe proprietate s-ar putea tripla în marile orașe. Se schimbă regulile de calcul, nu vom mai plăti aşadar taxa în funcţie de suprafaţă, ca până acum, ci pe valoarea imobilului. Ministerul Finanţelor lucrează deja la un program pilot pe care are de gând să îl testeze în câteva localităţi. 

de Redactia Observator

la 05.08.2024 , 14:26

E-proprietatea, platforma pregătită de Ministerul Finanțelor, prin intermediul căreia se va stabili valoarea clădirilor rezidențiale, ar putea fi gata până la finalul anului și testată de anul viitor în marile orașe. În 2026 aceasta va deveni operațională la nivel național, promit oficialii.

Valoarea imobilului creşte impozitul

Acum impozitul pe clădiri se calculează în funcție de suprafața locuințelor. De anul viitor, în marile orașe, taxa ar putea fi cel puțin 0,1% din valoarea locuinței. Primăriile pot stabili acest procent și în funcție de investițiile din localități.

Articolul continuă după reclamă

Spre exemplu, impozitul pentru un apartament cu 3 camere din Capitală este acum 300 lei. De anul viitor, proprietarul ar putea plăti la stat mai mult decât dublu. Locuința valorează 135.000 euro, așadar impozitul ar putea fi de aproape 700 lei. Analiștii spun că impactul va fi unul semnificativ, în contextul în care România este țara cu cei mai mulți proprietari din UE.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri economice » Impozitele pe locuințe s-ar putea tripla din 2025. Se schimbă regulile de calcul