Antena Meniu Search
x

Încasări misterioase de 28 de miliarde de dolari în Turcia. Ministrul de Finanţe al ţării spune că o parte din bani provin de la turiştii ruşi

O sumă de 28 de miliarde de dolari a căror origine este neclară a intrat în Turcia între ianuarie și august 2022, a declarat marți Financial Times. Ministrul de Finanțe al Turciei a minimalizat însă aceste preocupări. 

de Redactia Observator

la 26.10.2022, 19:38

Bani turceşti
28 de miliarde de dolari au intrat în Turcia între ianuarie şi august - Shutterstock

Ministrul turc de Finanțe, Nureddin Nebati, a declarat pentru FT că "veniturile necontabilizate din turism" reprezintă o parte cheie a acestor intrări nete, care sunt clasificate drept "erori nete și omisiuni" de către Banca Centrală a Turciei în conturile Balanței de plăți.

Nebati a declarat pentru presă că o parte din bani au venit de la turiștii ruși care au fost nevoiți să folosească numerar, deoarece nu au putut accesa sistemele internaționale de plăți financiare, din cauza sancțiunilor. El a mai spus că relația dintre Turcia și Rusia este doar una "de bună vecinătate".

Ministrul de Finanţe spune că banii provin din turism 

Ruşii reprezintă aproximativ 13% din totalul turiştilor din Turcia, fiind al doilea grup ca mărime de vizitatori străini, potrivit Ministerului Culturii și Turismului. Germanii au fost pe primul loc în topul turiştilor străini din Turcia, în primele opt luni ale anului. 

Nebati a pus o parte din încasările neclasificate pe seama companiilor şi indivizilor turci care au repatriat bani - uneori în numerar - înapoi în ţara lor de origine. El a adăugat că Turcia "acționează foarte atent în sistemul financiar internațional" şi că "nu este o țară care se comportă în moduri care să încalce sistemul financiar internațional". Banca Centrală a Turciei nu a răspuns imediat solicitării de informații despre defalcarea încasărilor din „erori nete și omisiuni ”.

Intrările misterioase de bani în Turcia nu sunt noi, dar se află în centrul atenţiei din ce în ce mai mult, pe măsură ce relaţiile dintre Ankara și Moscova devin tot mai apropiate. Săptămâna trecută, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia şi Rusia vor colabora pentru a crea un "nod de gaze naturale", potrivit agenției Anadolu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Încasări misterioase de 28 de miliarde de dolari în Turcia. Ministrul de Finanţe al ţării spune că o parte din bani provin de la turiştii ruşi