Antena Meniu Search
x

Video Legea offshore a trecut de primul vot. Statul va împărţi veniturile cu firmele care vor scoate gaz din Marea Neagră: investitorii, nemulţumiţi

Legea care ar trebui să deblocheze exploatările de gaze din Marea Neagră a trecut de primul vot, de cel al Senatului. Inițiativa, aflată în procedură de urgență, merge acum la Camera Deputaților.

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 11.05.2022, 19:36

Vezi și

Proiectul Legii offshore este ceva mai prietenos cu investitorii decât vechea lege, de acum patru ani, care a blocat, practic, exploatările. Statul va împărţi veniturile cu firmele care vor scoate gaz din mare. Proporţia, vehiculată de politicieni, ar fi de 64-36%. Investitorii sunt nemulţumiţi însă de pragurile de impozitare. Companiile ar urma să fie taxate suplimentar dacă preţul gazului va depăşi 85 de lei pe MWh. Un preţ care nu corespunde realităţii din piaţă, spun companiile, care, potrivit unor surse, speră să fie modificări substanţiale în Camera Deputaţilor. Legea ar putea fi adoptată în această sesiune parlamentară.

Americanii de la Black Sea Oil and Gas ar urma să scoată gaz din perimetrul Midia chiar din acest an, iar OMV şi Romgaz din Neptun Deep, din 2027. Cu o condiţie însă: ca legea care va trece de Parlament să fie pe placul lor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Legea offshore a trecut de primul vot. Statul va împărţi veniturile cu firmele care vor scoate gaz din Marea Neagră: investitorii, nemulţumiţi