Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Leguma care a ajuns să se vândă la preţuri record. Motivul: Europa se confruntă cu un deficit uriaş

Dacă aţi observat în magazine că preţul conopidei este din ce în ce mai mare, să ştiţi că există şi o explicaţie pentru asta. Europa se confruntă cu un deficit uriaş. Ţările care exportă cele mai mari cantităţi de conopidă au avut culturile compromise anul acesta. Aşa se face că preţurile au explodat în ultima perioadă. 

De Mădălina Chiţac la 16.11.2023, 18:09
Vezi și

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Conopida e una dintre cele mai căutate legume din pieţe în această perioadă. Clienţii o cumpără, în special, pentru a o pune la murat. Preţurile sunt cuprinse între 3,5 lei şi 5 lei/kg. Acestea ar fi preţurile din Piaţa Obor din Capitală. În supermarketuri însă preţurile sunt mai mari, pot ajunge până la 7-8 lei/kg.

Conopida a ajuns să se vândă la preţuri record în Europa

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Recolta de la noi din ţară, în acest an, a fost una bogată, tocmai de aceea sunt preţuri bune. Nu acelaşi însă putem spune însă şi despre recolata din UE. În Polonia, spre exemplu, unul dintre principalii furnizori de conopidă din UE, acolo au fost recolte slabe în acest an.

La fel se întâmplă şi în Spania. Recoltele fermierilor au fost afectate de furtunile din ultima perioadă. Acolo au ajuns să-şi vândă conopida la preţuri record, doi euro, cu 30% mai mari decât în ultimii 10 ani. Aşadar, în UE este criză de conopidă şi sunt câştigaţi fermierii care ajung să exporte legumele pe piaţa din Europa.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Leguma care a ajuns să se vândă la preţuri record. Motivul: Europa se confruntă cu un deficit uriaş