Antena Meniu Search
x

Video Legume româneşti pe rafturile marilor magazine? Guvernul susţine că a găsit rezolvarea, fermierii se plâng: "Soluţia nu e un nou samsar cu acte"

Roşii şi castraveţi româneşti în marile magazine. Statul susţine că a găsit soluţia ca să nu mai mâncăm legume şi fructe din import. A resuscitat Casa de Comerţ Unirea, care preia marfa de la fermieri şi o livrează în hipermarketuri. Însă de la vorbe la fapte este cale lungă. Primele legume livrate către un hipermarket prin programul Ministerului Agriculturii au ajuns abia ieri în galantare şi vin de la o cooperativă din Olt.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 14.05.2023, 12:12

Vezi și

O cooperativă din Izbiceni, Olt, este prima care aprovizionează cu legume o reţea de hipermarketuri. Chiar ieri a început distribuirea legumelor. "În momentul de faţă, livrăm dovlecel, castravete şi varză. Noi încercăm să facem cât mai multe curse pe săptămână către ei. Acum să vedem ce comenzi vor fi din partea magazinelor", a declarat Iliuţă Fulga - reprezentant fermă Izbiceni. Agricultorul este mulţumit: spune că va primi cu 10% mai mulţi bani decât ar câştiga dacă şi-ar vinde marfa pe piaţa en gross. Însă cu o legumă nu se face primăvară. În noiembrie, Ministerul Agriculturii se lăuda că a atras în program 50 de cooperative şi producători agricoli. Au trecut şase luni, dar rafturile marilor magazine au rămas pline de importuri. Acum, primim o nouă promisiune.

Nici marile magazine nu sunt mai optimiste. Trei dintre reţele au refuzat deja să colaboreze cu Casa Unirea

"Urmează ca în cursul săptămânii viitoare să primim nişte cantităţi estimative de produse iar în imediata perioadă să avem o întâlnire cu retailerii pentru a stabili un grafic de livrare a produselor", a declarat Mariana Cotoi, director Casa de Comerţ Unirea. Zilele trecute, mai marii agriculturii i-au invitat la minister pe reprezentanţii a opt dintre cele 50 de cooperative: patru din Olt şi câte una din Dolj, Vâlcea, Teleorman şi Galaţi. Am mers la Matca să vedem cum merge treaba în teren. Primarul din localitate e agricultor din tată-n fiu. "Matca este cel mai mare bazin legumicol al ţării noastre. Am vrea să colaborăm, ca românii să mănânce legume româneşti. Dacă am fi contactaţi, cu drag colaborăm şi vom da către Casa Unirii legume", a declarat Marin Gheorghe - primar comuna Matca.

800 de producători sunt asociaţi în cooperativa pe care o conduce Florinel Ciocan. "Ştim de Casa Unirea. Deocamdată noi nu am fost contactaţi", a declarat Florinel Ciocan - preşedinte cooperativă agricolă Matca. În trecut, asociaţia sa a încercat zadarnic să colaboreze cu un lanţ de magazine. "Se impun anumite condiţii. Marfa trebuie să fie ambalată în diferite cantităţi, etichetată. Preţul pe care ni-l ofereau, nu acoperea cheltuielile", a declarat Florinel Ciocan - preşedinte cooperativă agricolă Matca. Statul promite că, acum, lucrurile vor fi mai simple. Însă mulţi agricultori nu cred în planurile făcute la Bucureşti.

"Nu aceasta este soluţia, să avem un nou samsar cu acte. Statul s-a văzut de fiecare dată că nu este un bun manager. Am mai avut o experienţă cu Casa de Comerț Unirea acum vreo doi, trei ani de zile. S-au cheltuit atunci 20 de milioane de euro şi nu s-a văzut eficienţa, acum sunt 100 de milioane de euro. Casa de Comerț Unirea nu are logistică. Pentru a colecta, sorta şi ambala avem nevoie de depozit, avem nevoie de autorizaţii şi așa mai departe. Casa de Comerț Unirea, ca să fiu mai scurt şi mai direct va fi un proiect eşuat şi cea mai mare catastrofă a statului român din punct de vedere al investiţiilor în agricultură", a declarat Ion Păunel, reprezentant asociaţie fermieri Olt.

Nici marile magazine nu sunt mai optimiste. Trei dintre reţele au refuzat deja să colaboreze cu Casa Unirea, iar asociaţia retailerilor acuză lipsa unei proceduri de lucru. Casa de Comerţ Unirea e proiectul de suflet al ministrului Petre Daea. Înfiinţată în 2018, prin hotărâre de guvern, îşi propunea, atunci, să deschidă 60 de magazine cu produse românești. Doar două au fost inaugurate: la Bucureşti şi Sibiu. Ambele închise în octombrie 2020. Am adresat, atunci, mai multe întrebări conducerii instituţiei. Am cerut să aflăm ce cantităţi de legume şi fructe a tranzacţionat societatea. Ni s-a răspuns că datele sunt confidenţiale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Legume româneşti pe rafturile marilor magazine? Guvernul susţine că a găsit rezolvarea, fermierii se plâng: "Soluţia nu e un nou samsar cu acte"