Antena Meniu Search
x

Leul se depreciază. În câteva luni, euro ar putea ajunge la peste 4,70 lei, iar coşmarul Robor ar putea continua în 2018

Leul s-a depreciat şi astăzi. În câteva luni am putea plăti 4,73 de lei pentru un euro.

Vezi și

Puneţi bani de-o parte, pentru zile negre! Acesta este sfatul multor analişti financiari. Previziunile economice pentru anul care vine sunt sumbre. Leul s-a depreciat şi astăzi. În câteva luni am putea plăti 4,73 de lei pentru un euro. Iar coşmarul Robor ar putea continua în 2018.

Ratele în lei ar putea fi mai mari cu peste 20%.

Moneda europeană a sărit din nou în aer. Cursul de referinţă anuntat astăzi de BNR este de 4,65 de lei pentru un euro. Este cel mai mare curs din noiembrie încoace.

Iar la cum văd economia, specialiştii se aşteaptă la valori şi mai ridicate. 

Finanţiştii estimează că, în următoarele 12 luni, cursul va ajunge la 4,73 de lei pentru un euro. 

Nici pentru românii cu rate în lei nu se anunţă vremuri bune. Analiştii estimează că indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor, va continua să crească. 

În septembrie anul acesta era la 1 la sută, acum este dublu, iar în următoarele 12 luni ar putea ajunge la 3,25%.

Asta înseamnă că o rată la un credit ipotecar de 50 de mii de euro luat prin "Prima Casă", pe o perioadă de 25 de ani va creşte de la 1450 de lei, cât era în septembrie, la aproape 1.900 de lei. O majorare de 450 de lei. Cei care vor să-şi cumpere o locuinţă anul viitor sunt sfătuiţi să aleagă dobânzile fixe.

Veştile rele nu se opresc aici.

Analistii spun ca pretul benzinei va creste usor dar sigur si anul viitor din cauza a trei factori:  cererea tot mai mare de petrol al nivel global, devalorizarea leului în raport cu dolarul, dar si o posibila noua accizare a carburantilor din partea statului roman.

5 lei şi 27 de bani pe litru este valoarea medie a preţului la benzină calculat de Comisia Europeană pentru ţara noastră. 

Doar o schimbare majoră pe plan internaţional ar putea duce la scăderea preţurilor la combustibili, lucru puţin probabil la această oră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Leul se depreciază. În câteva luni, euro ar putea ajunge la peste 4,70 lei, iar coşmarul Robor ar putea continua în 2018