Antena Meniu Search
x

Previziuni demografice: în 50 de ani, populaţia României ar putea să scadă la 15 milioane de locuitori. Soluţii propuse

Populaţia României ar putea scădea până la 15 milioane în 2070, iar raportul dintre persoanele cu vârste de peste 65 de ani şi populaţia în vârstă de muncă (15–64 ani) se va dubla, ajungând de la 26,3% în 2016 la 52,8%, este de părere consilierul de stat László Borbély.

de Redactia Observator

la 03.11.2021, 16:52

Consilierul de stat László Borbély: Populaţia României ar putea scădea până la 15 milioane în 2070

”Provocările demografice cu care România se confruntă deja de câteva decenii ridică probleme complexe de funcţionare a sistemelor de protecţie socială”, a declarat László Borbély, potrivit Mediafax. Consilierul de stat a atras atenţia şi asupra lipsei forţei de muncă, care se apropie din nou de nivelurile record de dinainte de pandemie. Rata populaţiei inactive era la 34% în al doilea trimestru din 2021, a doua cea mai mare din UE.

Soluţii pentru "ameliorarea problemei demografice"

În opinia consilierului de stat, printre soluţiile de reducere a acestei rate se numără sprijinirea familiilor şi eliminarea discriminărilor pe criterii de vârstă.

„Pentru ameliorarea problemei demografice trebuie să ne adresăm şi familiilor şi să găsim cele mai bune metode prin care să le sprijinim. Creşterea speranţei de viaţă este poate printre puţinele veşti bune legate de demografie. Trebuie, însă, să gândim în perspectivă şi să implementăm măsuri care să permită celor mai activi să muncească şi după vârsta pensionării şi să eliminăm discriminările pe criterii de vârstă”, a conchis László Borbély.

László Borbély este coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Previziuni demografice: în 50 de ani, populaţia României ar putea să scadă la 15 milioane de locuitori. Soluţii propuse