Antena Meniu Search
x

Producție record de cătină pentru cultivatorii români

Fructele acre au gustul dulce al profitului. CultivatoriI de cătină se laudă cu producţii record. "Ginsengul românesc" are însă mai mare succes printre străini, care cunosc de mult calităţile acestui fruct minune.

de Redactia Observator

la 04.08.2019, 03:27

Vezi și

Fructele acre au gustul dulce al profitului. CultivatoriI de cătină se laudă cu producţii record. "Ginsengul românesc" are însă mai mare succes printre străini, care cunosc de mult calităţile acestui fruct minune. Dintre toate fructele, cătina conţine cea mai mare cantitate de vitamina C. Motiv pentru care, de secole, popoarele asiatice o folosesc în medicina tradiţională.

O plantaţie de cătină, încărcată la capacitate maximă. O găsim la câţiva kilometri de Arad, în Centrul de excelenţă în cultivarea cătinei. Ramurile tufişurilor abia se mai zăresc în bogăţia de fructe mărunte, de un portocaliu aprins. Fiecare bob de cătină e o bombă de vitamine

De pe cele 54 de hectare, administratorul speră să obţină, anul acesta, o producţie record de 400 de tone. Culegătorii au trecut deja la munca migăloasă. După ce sunt tăiate, ciorchinele sunt îngheţate, pentru ca fructul cărnos şi suculent să-şi păstreze toate vitaminele. De ele se vor bucura însă străinii. 95% din producţie va pleca spre Germania, Belgia, Olanda, Suedia sau Norvegia.

Cătina, denumită şi ginsengul românesc, este bogată şi în antioxidanţi şi în un complex de acizi graşi, esenţial pentru reducerea colesterolului. Graţie sutelor de nutrienţi, este leacul minune pentru o imunitate de fier. Un medicament natural descoperit de tot mai mulţi români.

La export, cătina se vinde cu până la 2,5 euro kilogramul. În pieţele româneşti costă însă mai mult. 25 de lei kilogramul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Producție record de cătină pentru cultivatorii români