Antena Meniu Search
x

Video Propunere controversată a FMI: guvernele să nu mai ajute oamenii la plata facturilor pentru curent şi gaze. Cu cât vor plăti românii mai mult

Oamenii nu ar mai trebui să primească niciun fel de ajutor de la stat pentru plata facturilor. Dacă vor suporta prețurile mari la energie, vor consuma mai puțin. Este propunerea controversată a Fondului Monetar Internaţional.

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 05.08.2022, 19:42

Vezi și

Asta ar însemna să plătim facturi de trei ori mai mari decât până acum. Majoritatea consumatorilor nu simt în totalitate scumpirile din energie şi asta pentru că statul compensează, plafonează sau ne dă o parte din bani pentru factura finală. La curent nu plătim mai mult de 80 de bani per kilowat oră, bineînţeles, dacă ne încadrăm într-un anumit consum, însă ofertele din piaţă sunt în acest moment de 2 lei per kilowat oră. La gaze, nu plătim mai mult de 31 de bani, dar ofertele furnizorilor pornesc de la 60 de bani şi ajung până la 2 lei şi 60 de bani. E o diferenţă uriaşă aşadar între preţul plafonat, cel pe care îl plătim noi, şi preţul real, preţul pieţei.

FMI spune că atât timp cât noi, consumatorii, nu simţim cu adevărat aceste preţuri reale, nu suntem motivaţi să facem economie la curent şi gaze şi recomandă guvernelor să taie ajutorul pentru plata facturilor. E o recomandare venită din partea Fondului Monetar Internaţional, nu e o obligaţie. Din aprilie, atunci când va expira actuala schemă de plafonare, numărul beneficiarilor va fi retrâns foarte mult şi asta pentru că bugetul de stat nu poate susţine o asemenea cheltuială.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Propunere controversată a FMI: guvernele să nu mai ajute oamenii la plata facturilor pentru curent şi gaze. Cu cât vor plăti românii mai mult