Antena Meniu Search
x

Video Reacţia Revolut după ce judecătorii români au decis că se pot pune popriri pe conturile utilizatorilor. ANAF are acces la toate datele clienţilor

Utilizatorii Revolut pot fi executaţi silit şi se pot trezi cu popriri pe conturi în cazul în care au datorii. Este decizia judecătorilor români, deocamdată în primă instanţă. Oricum, ANAF are acces la toate datele conturilor Revolut, după ce compania britanică a devenit oficial instituţie bancară care oferă servicii pe teritoriul României. 

de Ioana Matei

la 25.07.2022, 20:05

Vezi și

Conturile de Revolut ar putea fi poprite ca toate celelalte. Asta deşi plăţile în lei se fac printr-un cont colector deschis la o bancă parteneră, al cărui titular este compania britanică şi nu românii care folosesc aplicaţia. 

Adrian Codirlaşu - vicepreşedinte CFA România: Orice firmă poate avea la o bancă un cont în care să intre tranzacţiile, să zicem, entităţilor acelor companii astfel încât lichiditatea să fie gestionată individual pentru întregul grup.  

Practic, acest cont, deşi deschis de Revolut, este accesat de fiecare client în parte pentru tranzacţii personale. Deci şi răspunderea va fi individuală. 

Ionuţ Sandu - executor judecătoresc: În aceste două decizii, care nu sunt definitive, s-a dovedit că nu diferă cu nimic raportul juridic între debitor şi bancă. El este supus popririi. Este contul lor, deschis de Revolut, în calitate de mandatar.

Pe acelaşi subiect

ANAF poate controla clienţii Revolut

Adrian Cuculis - avocat: N-au cum să refuze înfiinţarea popririi. Dacă nu, banca va fi obligată să plătească chiar ea datoria debitorului. 

De la 1 iunie 2022, Revolut operează oficial ca instituţie bancară, în România. În acest context, ANAF anunţă că are dreptul legal să solicite Revolut Bank date referitoare la banii rulaţi şi la soldurile aflate în conturile clienţilor români. 

"La acest moment, Revolut Bank UAB poate transmite informații în vederea îndeplinirii obligațiilor declarative, în condițiile legii. De asemenea, ANAF poate solicita, în condițiile legii, informații despre rulajele și/sau soldurile conturilor deschise de clienții instituției menționate", a transmis ANAF.

Adrian Cuculis - avocat: Nu trebuie să ne ascundem în spatele contului Revolut pentru că, până la urmă, va ajunge executorul judecătoresc să pună mâna pe acel cont. Având acest precedent, bineînţeles şi alţii vor urma aceeaşi cale. 

Poziţia oficială a Revolut cu privire la poprirea conturilor

Reprezentanţii Revolut spun că respectă toate reglementările şi cooperează cu autorităţile statului în privinţa reducerii fraudelor, evaziunii fiscale şi a spălării de bani şi precizează că utilizatorii săi nu pot fi suspectaţi de aceste fapte mai mult decât clienţii oricărei alte instutuţii bancare. 

"Revolut este o instituție financiară care activează în România și cooperează pe deplin cu autoritățile de reglementare și autoritățile statului în privința reducerii fraudelor, a evaziunii fiscale și a prevenirii spălării banilor. (...) Tocmai prin prisma acestor elemente de reglementare, considerăm că Revolut nu este expus la utilizări iresponsabile mai mult decât orice altă instituție financiară reglementată în Europa", a transmis Departamentul de Comunicare al Revolut.

Două milioane de români folosesc aplicaţia financiară Revolut, prin care se pot face tranzacţii, investiţii, rezervări sau planuri de economii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Reacţia Revolut după ce judecătorii români au decis că se pot pune popriri pe conturile utilizatorilor. ANAF are acces la toate datele clienţilor