Antena Meniu Search
x

România, pe ultimul loc la salarii și economii în Europa. Soluția la care apelează toți mai mulți români în 2023

Criza cu care ne confruntăm deja de ceva timp la nivel global ne-a învăţat să devenim mai chibzuiţi când vine vorba de bani. Chiar şi cei mai cheltuitori dintre noi au început să se gândească la metode prin care ar putea să economisească. Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat de o cunoscută aplicaţie financiară, la nivel european, românii rămân printre cei care pun cei mai puţini bani deoparte. Însă aici ar trebui să luăm întregul context în considerare, în condiţiile în care avem printre cele mai mici salarii şi, astfel, cele mai mici posibilităţi de economisire. 

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 18.01.2023, 20:46

Vezi și

Însă chiar şi-n aceste condiţii, aproximativ 13% din populaţia ţării noastre ia în calcul să ţină banii la saltea în 2023. Un procent mai mare chiar şi decât cel al britanicilor, cu posibilităţi mult peste cele ale noastre. Doar 11% din cetăţenii Regatului Unit se gândesc să îşi pună ceva deoparte! Iar cei mai chibzuiţi sunt nemţii, cu un procent de 26%.

La nivel european, femeile preferă economiile în cash mai mult decât bărbaţii, iar opţiunea banilor ţinuţi la saltea este, cum era previzibil, influenţată de vârstă. Procentul creşte de la 15,6% reprezenzându-i pe cei cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, la aproape 20% pentru cei de peste 45 de ani. 

În România, diferenţa dintre cele două genuri în această privinţă este şi mai mare, 16% la femei faţă de 10% la bărbaţi. Surpinzătoare este însă, inversarea preferinţei pentru numerar la segmentele de vârstă, unde, contrar europenilor, cei mai tineri dintre români se gândesc să îşi puna bani deoparte într-o proporţie mai mare  decât cei de peste 55 de ani. O explicaţie ar fi că cei tineri sunt mai familiarizaţi cu metodele de economisire şi cu produsele financiar-bancare sau cu instrumentele de investiţii. Fie că alegem să ne ţinem banii la saltea, să îi punem într-un cont de economii sau să nu economisim deloc, un lucru este cert: cu toţii suntem cu siguranţă mai prudenţi când vine vorba de lucrurile pe care alegem să ne cheltuim banii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sărbătoriţi ziua de Dragobete?

Observator » Stiri economice » România, pe ultimul loc la salarii și economii în Europa. Soluția la care apelează toți mai mulți români în 2023