Antena Meniu Search
x

Românii care primesc măriri de salarii de 5% de la 1 ianuarie. Măsura este aproape gata, dar profesorii au fost uitaţi

Veşti bune înainte de Crăciun pentru bugetari. Salariile lor vor creşte cu 5%, încă din prima zi a lui 2024. De majorare vor beneficia, însă, şi parlamentarii.

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 07.12.2023, 14:58

Vezi și

Ordonanța de Urgență pregătită de Ministerul de Finanțe prevede o majorare cu 5% a tuturor angajaților din sistemul bugetar, începând cu 1 ianuarie 2024. De asemenea, o majorare de 5% este prevăzută și pentru funcțiile de demnitate publică, și anume: președintele statului, premier toți membrii Guvernului și demnitarii din administrația locală, primari, viceprimari și șefi de Consilii județene.

OUG prevede, de asemenea, majorări pentru angajații din domeniul Educației. Profesorii vor primi o majorare de 13%, începând din 1 ianuarie 2024, și o alta, de 7%, începând din 1 august 2024. Nu este clar, însă, cum vor reacționa sindicatele din Educație, având în vedere că, în urma protestelor din vară, promisiunea a fost că începând cu 1 ianuarie, salariul unui profesor debutant să fie egal cu salariul mediu brut pe economie. Este clar că nu va fi îndeplinită această promisiune, având în vedere că majorarea totală pentru profesori va fi de 20%.

Sursele Observator spun că urmează discuții în Coaliție, inclusiv negocieri cu sindicatele din Educație. 

Același act normativ prevede că majorarea pentru pilonul II de pensii la 4,75% din salariul brut, o măsură care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie, va fi amânată până în 2026. O altă măsură vizează pensiile speciale ale aleșilor locali, care vor fi amânate până în 2025.

Documente: OUG.pdf

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Românii care primesc măriri de salarii de 5% de la 1 ianuarie. Măsura este aproape gata, dar profesorii au fost uitaţi