Antena Meniu Search
x

Video Românii îşi spală rufele în public. Pentru a face economie la curent, tot mai mulţi apelează la spălătoriile de tip self service. Care sunt preţurile

Tot mai mulţi români îşi spală rufele în public! La propriu! Ca să facă economii la curent, apă şi detergenţi, scot maşina de spălat de acasă din priză şi apelează la spălătoriile de tip self service. Afacerea a luat amploare în ultima perioadă.

Alin Stan
de Alin Stan

la 19.07.2022, 19:48

Vezi și

Marius, spre exemplu, a decis să îşi cureţe rufele la o astfel de spălătorie situată în parcarea unui supermarket din Bucureşti. Şi-a făcut nişte calcule şi a decis că acasă îl costă mai mult. "De exemplu, pentru 9 kilograme dau 25 de lei, iar timpul de aşteptare este de 40 de minute la un ciclu de spălare care este foarte puţin. Este o diferenţă enorm de mare, mai ales că eu din trei în trei zile eu trebuie să spăl. Din punctul meu de vedere, este consumul energetic", a declarat Marius.

Preţul unui abonament la o spălătorie self service porneşte de la 80 de lei

Nu este singurul care se gândeşte la economii. O  maşină de spălat obisnuită de acasă poate consuma aproape 4 kWh. În acest caz, costul pentru o singură spălare este de aproape 5 lei. Astfel, în fiecare lună suntem nevoiţi să scoatem din buzunar mai bine de 70 de lei doar pe energia electrică, la care se mai adaugă apa şi detergentul, ajungând la un cost de aproximativ 130 de lei. "Există multe masini de spălat rufe care nu se incadrează in clasa energetică A. Acolo, consumul pentru un program de spălare este de chiar 3 sau 4 kWh, iar asta duce costul unei spălări la 3, 5-4 sau chiar 5 lei", a declarat Adrian Vintilă, expert energie.

La o astfel de spălătorie self service ajung pe zi mai mult de 20 de persoane. Iar numărul românilor care apelează la astfel de servicii este în continuă creştere. "Având in vedere costurile care sunt cauztate de energia electrică în România, din ce în ce mai multi studenti, familii cu copii mici şi bătrâni apelează la serviciile noastre", a declarat Cristina, administrator spălătorie.

Câştigă clientul, câştigă tot mai bine şi patronii. "Investiţia este mare, dar se determină pe un timp lung, ceea ce ne face să considerăm că poate fi o afacere bună", a declarat Lucian Ciofloarea, administrator spălătorie. Unii administratori de spălătorii tip self service au venit chiar şi abonamente pentru clienţi, iar preţul porneşte de la 80 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Românii îşi spală rufele în public. Pentru a face economie la curent, tot mai mulţi apelează la spălătoriile de tip self service. Care sunt preţurile