Antena Meniu Search
x

Video Salarii tot mai mici de la o lună la alta. Câştigul salarial mediu net a ajuns în august la 3.933 lei, cu 42 de lei mai puţin faţă de luna precedentă

Câştigul românilor e mai mic, dar preţurile sunt tot mai ridicate! Ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică aşază procente peste realitatea cruntă din buzunare:  rata anuală a inflaţiei a ajuns la aproape 15,9% în luna septembrie. Este cea mai ridicată rată a inflaţiei din ultimele doua decenii.

de Redactia Observator

la 13.10.2022, 09:44

Shutterstock Vezi și

În topul scumpirilor se află gazele naturale, cu o creştere de peste 70%. Urmează combustibilii, cu aproape 29%, şi energia electrică şi cea termică, unde avem o creştere de 25%, respectiv 23%. În ceea ce priveşte produsele alimentare, cel mai mult au crescut preţurile la zahăr - cu aproape 50% - şi la ulei, unde majorarea e de 47%. Pe lista alimentelor pentru care plătim considerabil mai mult - faţă de septembrie anul trecut - sunt şi cartofii, făina, untul sau brânza telemea.

Şi serviciile sunt mai costisitoare. Transportul aerian s-a scumpit cu peste 34%. Pentru apă, salubritate şi canalizare plătim cu peste 22 de procente mai mult, iar pentru biletele la CFR cu 21 de procente.  Printre atatea scumpiri, vine o singură ieftinire. Faţă de luna septembrie anul trecut, serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 1,16%.

În timp ce majoritatea preţurilor cresc, salariile scad! În luna august, câştigul salarial mediu net a ajuns la 3.933 de lei. Cu 42 de lei mai puţin faţă de luna precedentă. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în domenii precum extracţia cărbunelui, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte sau încălţăminte. În schimb, angajaţii din telecomunicaţii sau cei din fabricarea tutunului au primit salarii mai mari în luna august faţă de luna iulie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Salarii tot mai mici de la o lună la alta. Câştigul salarial mediu net a ajuns în august la 3.933 lei, cu 42 de lei mai puţin faţă de luna precedentă