Antena Meniu Search
x

Video Salariul minim creşte cu 10%. Ce îţi poţi cumpăra cu 138 de lei, mărirea anunţată de autorităţi: "Nu foarte multe. Carne şi ceva pentru copii. O pâine, sucuri"

Salariul minim creşte. De anul viitor, angajaţii vor primi în plus 138 de lei pe lună. Prea puţin, spun cei care trăiesc cu greu de la o lună la alta şi care reclamă explozia preţurilor din ultima perioadă. Vor simţi cu adevărat majorarea bugetarii şi, culmea, cei care au pensii speciale.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 05.10.2021, 20:59

Vezi și

Carmen este angajată la o firmă de mobilă din Capitală şi câştigă salariul minim pe economie. "Nu ne descurcăm, că-s foarte puţini bani si s au scumpit toate, curent, gaze alimente. Prima dată facturile şi pe urmă, dacă ne mai ajung banii, ne cumpărăm şi ce mai trebuie în casă", a declarat Carmen Firea, angajată la o firmă care produce mobilă.

La firma unde lucrează femeia mai sunt alţi opt angajaţi pe salariul minim. De la ianuarie 2022 aceştia ar trebui să primească 138 de lei în plus. Asta după ce autorităţile au adoptat ordonanţa care prevede o creştere cu 10% a câştigului minim pe economie.

  • Reporter: Ce aţi putea să cumpăraţi?
  • Carmen Firea: Nu foarte multe. Carne, să zicem, 2-3 kg. Şi ceva pentru copii. O pâine, sucuri.

Banii daţi în plus la salariu pun în dificultate multe firme. Traian Ispasiu recunoaşte că îi va fi greu să găsească bani în plus pentru angajaţi. "E un lucru foarte bun că decid să crească salariul minim însă el, într-o economie stabilă, ar trebui să fie raportat la o creştere economică. Sau să nu fie făcută creşterea pe cârca IMM-urilor", a declarat Traian Ispasiu, proprietar firmă de mobilă.

Pe acelaşi subiect

La 1.524 de lei va ajunge salariul minim. Prea puţini bani pentru o viaţă decentă, spun oamenii. "Această creştere vine undeva pe la 1 ianuarie 2022. Nu se acoperă bine nici creşterea pe 2021. Până la finele anului, iese undeva la 6,67 inflaţia. Ar fi trebuit minim undeva la peste 16%", a declarat Adrian Negoiţă, sindicalist.

Şi totuşi în Româniamunesc pe salariul minim peste 1,6 milioane de oameni

Dacă ei primesc câţiva lei în plus, la bugetari, creşterea de 10% e mult mai consistentă. Spre exemplu, premierul are 11,5 salarii minime, adică va primi 1.587 de lei în plus. Iar un parlamentar ia 10 salarii minime, iar asta înseamnă că va primi 1.380 de lei.  

"Ar trebui să ajungem cu salariul minim net la nivelul coşului minim pentur trai decent, care astăzi înseamnă 2.850 de lei. Înseamnă şi o convergenţă către viitoarea directivă a UE legata de salariul decent, care spune ca salariul minim pe salariul mediu trebuie să fie de cel puţin 50%. Astăzi e la 40 şi la sută", a declarat Bogdan Hossu, presedinte Cartel Alfa. România are în prezent al treilea cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Salariul minim creşte cu 10%. Ce îţi poţi cumpăra cu 138 de lei, mărirea anunţată de autorităţi: "Nu foarte multe. Carne şi ceva pentru copii. O pâine, sucuri"