Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sancțiunile împotriva Rusiei lovesc și în investitorii vestici. Deutsche Bank şi-a informat clienții că o parte din acțiunile lor au dispărut

Grupul bancar german Deutsche Bank şi-a informat clienţii că nu mai poate garanta accesul deplin la acţiunile lor ruseşti, un nou exemplu al provocărilor cu care se confruntă investitorii din întreaga lume în recuperarea investiţilor făcute în companiile ruseşti, transmite Reuters. Într-o notificare trimisă în data de 9 iunie de Deutsche Bank, şi consultată de Reuters, cea mai mare bancă germană şi-a informat clienţii că a descoperit o lipsă în acţiunile suport în baza cărora banca a emis certificate de depozit înainte de invadarea Ucrainei. Aceste acţiuni erau păstrate în Rusia de o altă bancă depozitară.

de Redactia Observator

la 26.06.2023 , 10:33

Deutsche Bank
- Shutterstock

În circulara trimisă clienţilor, Deutsche Bank a dat vina pentru această lipsă pe o decizie a autorităţilor de la Moscova de a permite investitorilor să convertească o parte din certificate de depozit în acţiuni locale. Conversia s-a realizat fără "implicarea sau supervizarea" băncii germane iar Deutsche Bank nu a putut să coreleze acţiunile la companie cu certificatele de depozit.

Deutsche Bank este prima bancă importantă care îi informează, în mod informal, pe deţinătorii de certificate de depozit că este posibil să nu mai poată să îşi recupereze în mod exact toate acţiunile la care sunt îndreptăţiţi, au dezvăluit pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar. Certificatele de depozit sunt eliberate de o bancă şi reprezintă acţiuni la o companie străină care se tranzacţionează la bursa locală. Schimbarea certificatelor de depozit pentru acţiuni la o companie rusească este primul pas în efortul de recuperare a banilor.

Sancțiunile Occidentale asupra Rusiei îi afectează și pe investitori

Articolul continuă după reclamă

Acţiunile afectate sunt cele în compania aeriană naţională Aeroflot, firma de construcţii LSR Group, şi producătorii de oţel Mechel şi Novolipetsk Steel. Sancţiunile occidentale şi contramăsurile adoptate de Moscova au afectat activele deţinute de cetăţenii şi investitorii de pe ambele părţi. Moscova cere, de asemenea, investitorilor străini o contribuţie de 10% la bugetul statului, o iniţiativă catalogată drept "taxă de ieşire" de către Washington. În plus, Kremlinul a preluat, temporar, active aparţinând unor firme străine cum s-a întâmplat în luna aprilie cu subsidiarele ruseşti ale unor firme europene din domeniul energiei, o dovadă a unei strategii destinate slăbirii influenţei străine asupra unor companii considerate vitale pentru interesele sale economice şi politice.

O sursă citată de Reuters susţine că un număr semnificativ de investitori, variind de la mici fonduri speculative şi până la mari gestionari globali de active, deţin în continuare ccertificatele de depozit pentru acţiuni la companii ruseşti. Chiar dacă majoritatea investitorilor au revizuit valoare activelor lor ruseşti la zero, există şi unii nutresc în continuare speranţe că valoarea investiţiilor lor îşi va reveni în viitor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Ce alegeţi: plata la proprietate sau online, prin site-urile de rezervări?
Observator » Stiri economice » Sancțiunile împotriva Rusiei lovesc și în investitorii vestici. Deutsche Bank şi-a informat clienții că o parte din acțiunile lor au dispărut