Antena Meniu Search
x

Soluții pentru gestionarea bugetului. Prudența, cuvântul anului 2019

Cum îşi gestionează românii bugetul anul acesta? O întrebare la care cei mai mulţi bărbaţi români răspund că se descurcă singuri, în timp ce un sfert dintre românce recunosc că apelează la părinţi pentru sfaturi financiare. Oricare ar fi sursele de consiliere, prudenţa va fi cuvântul anului 2019

de Redactia Observator

la 10.03.2019, 11:44

Vezi și

Cum îşi gestionează românii bugetul anul acesta? Este o întrebare la care cei mai mulţi bărbaţi români răspund că se descurcă singuri, în timp ce un sfert dintre românce recunosc că apelează la părinţi pentru sfaturi financiare. Oricare ar fi sursele de consiliere, cert este că prudenţa va fi cuvântul anului, când vine vorba de finanţele personale. 9 din 10 oameni spun că vor fi mai atenţi cum îşi vor cheltui banii în 2019.

1 din 2 români preferă să îşi administreze singuri bugetul. Doar 1% dintre cei care intervievaţi spun ar apela la un consilier financiar pentru a-şi gestiona bugetul personal. De altfel, aproximativ jumătate din cei care au participat la acest studiu susţin că sunt unicii responsabili de veniturile şi cheltuielile lor.

Interesant este că bărbaţii se declară mai stăpâni pe modul în care îşi gestionează banii. Ei apelează într-o mai mică măsură la părinți, comparativ cu un sfert dintre românce care mărturisesc că sunt des ajutate de părinți.

De altfel, femeile sunt cele care se bazează ceva mai mult şi pe partenerii de cuplu pentru a obţine un sfat legat de cum să îşi gestioneze finanţele, în timp ce bărbaţii într-o proporţie uşor mai mare apelează la prieteni, dar şi la indicaţii financiare pe care le găsesc pe internet.

Românii, tot mai atenți la cheltuieli

În ciuda sfaturilor, cea mai bună armă pentru evitarea dificultăţilor financiare rămâne prudenţa. 65% dintre românii, chestionaţi în cadrul acestui studiu, spun că sunt tot mai atenţi la felul în care își administrează veniturile și cheltuielile.

Prevenţia este soluţia cea mai bună, având în vedere că doar 30% dintre ei ar fi dispuşi să îşi schimbe actualul loc de muncă şi un procent similar dintre ei ar lua în calcul să îşi caute şi un al doilea job pentru rotunjirea veniturilor. Din contră, românii sunt mai dispuşi să se îndatoreze decât să lucreze în plus.

Împrumutul este o soluție pentru 37% dintre cei intervievaţi. Cei mai mulţi români apelează la prieteni dacă au nevoie rapid de o sumă de bani de care nu dispun, iar 15% dintre ei iau în considerare un credit la o instituţie bancară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Soluții pentru gestionarea bugetului. Prudența, cuvântul anului 2019