Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Schimbări pentru românii aflați în șomaj tehnic, după 15 mai

După 15 mai, șomajul tehnic va fi înlocuit cu o măsură de suportare a unei părţi din costul cu salariile pentru companiile afectate de pandemie, anunță ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

de Ana Maria Ghiarasim

la 28.04.2020 , 15:57

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunță schimbări pentru românii aflați în șomaj tehnic
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunță schimbări pentru românii aflați în șomaj tehnic - Gov.ro
  • Șomajul tehnic va fi înlocuit cu o măsură de suport, după 15 mai.
  • Companiile care reiau dintr-o dată activitatea sunt favorizate.

Totuşi, măsura şomajului tehnic acoperit de stat ar putea rămâne valabilă după 15 mai pentru domeniile cele mai grav afectate de criză, a adăugat Violeta Alexandru.

"Intenţia noastră este să înlocuim măsura şomajului tehnic cu o măsură activă, care înseamnă suportarea de către stat a unei părţi din costul cu salariile (pentru, n.r.) angajatorii care au fost afectaţi de pandemie, dacă se va impune, pentru anumite sectoare de activitate. Provocarea în acest moment este să facem o analiză cu privire la sectoarele care au suferit şi în ce măsură au suferit, unele radical, altele parţial”, a spus Violeta Alexandru, la Adevarul.

Dacă se va impune, pentru cele unde activitatea se reia mai greu, sau unde perspectivele de reluare a activităţii sunt mai îndepărtate, atunci Guvernul nu exclude posibilitatea prelungirii pentru acestea a şomajului tehnic, dar pe o durată foarte scurtă.

Articolul continuă după reclamă

Potrivit ministrului Muncii, cei care vor relua dintr-o dată activitatea probabil că vor avea un anumit tip de sprijin, în vreme ce companiile care vor opta pentru o revenire treptată vor avea un sprijin adaptat acestui ritm puţin mai lent.

Semnalul pe care eu il am este de dorință reala de a-și relua activitatea, provocarea va fi sa primeasca comenzi si deci sa aiba venituri cu care sa-si plateasca salariatii. Deci dorinta este sa inlocuim masura somajului tehnic cu o masura activa, care sa sprijine reluarea activitatii in diferitele domenii afectate, asa cum natural vor evolua lucrurile: cei care vor relua dintr-o data probabil ca vor avea un anumit tip de sprijin, cei care vor relua treptat vor avea un sprijin adaptat acestui ritm putin mai lent", a explicat Violeta Alexandru.

Un număr de 1.027.824 de contracte individuale de muncă au fost suspendate de la instituirea stării de urgenţă (16 martie) şi până luni, potrivit cifrelor centralizate de Inspecţia Muncii şi transmise luni de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).

Citește și:
Ana Maria Ghiarasim Like

Ana-Maria Ghiarasim are o experienţă în presa online de mai bine de 10 ani, iar din martie 2020 este Editor de Content la Observatornews.ro. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri economice » Schimbări pentru românii aflați în șomaj tehnic, după 15 mai