Antena Meniu Search
x

Video Surse: Statul a găsit soluția pentru a lua 1 miliard de euro de la OMV Petrom

Surse din coaliţia guvernamentală susţin că există o "portiță" legislativă prin care OMV Petrom va putea fi obligată să plătească taxa de solidaritate. Ordonanţa adoptată de Guvern prevede că taxa se aplică societăţilor care obţin mai mult de trei sferturi din cifra de afaceri din extracție, minerit, rafinarea țițeiului şi fabricarea produselor de cocserie.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 17.01.2023, 20:24

Vezi și

Soluţia ar putea fi modificarea în Parlament a legii de aprobare a ordonanţei. Problema este că actul normativ nu poate încălca legislaţia europeană, aşa că orice modificare ar putea fi atacată. Miza este uriaşă. Doar pentru anul trecut, OMV Petrom ar trebui să achite o taxă de solidaritate de peste un miliard de euro, în condiţiile unui profit anual estimat la aproape două miliarde şi jumătate de euro.

Mădălina Chițac, reporter Observator: "Surse din coaliția de guvernare spun faptul că statul ar fi găsit deja o portiță legislativă prin care să oblige OMV Petrom să plătească această taxă pe solidaritate. În urmă cu scurt timp, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care prevede faptul că taxa de solidaritate trebuie să fie plătită de companiile care obțin mai mult de trei sferturi din cifra de afaceri din activități de extracție, minerit, rafinare de țiței sau fabricarea produselor de cocserie. Soluția pentru ca OMV-Petrom să plătească această taxă ar fi modificarea legii în parlament a legii de aprobare a ordonanței de urgență. Totuși, și aici există o problemă: faptul că actul normativ nu poate să încalce legislația europeană, ceea ce înseamnă că orice modificare ar putea fi atacată. Miza este una uriașă: dacă OMV-Petrom ar plăti această taxă statul ar avea de câștigat peste 1 miliard de euro și asta pentru anul 2022, asta în contextul în care compania estimează un profit de 2,4 miliarde de euro."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Surse: Statul a găsit soluția pentru a lua 1 miliard de euro de la OMV Petrom