Antena Meniu Search
x

Video Vremuri grele pentru românii cu credite în lei. Zeci de mii de oameni caută soluţii disperate pentru a putea plăti ratele

Vremuri grele pentru românii cu credite în lei. Disperaţi de ratele tot mai mari, zeci de mii oameni caută soluţii la bănci. Cei mai mulţi cer păsuire pentru plată, unii schimbă indicele de calcul, în timp ce alţii optează pentru dobânzi fixe.

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 13.10.2022, 20:56

Vezi și

Aproape 8.000 de clienți au cerut suspendarea plății ratelor, în doar două luni de la adoptarea de către Guvern a acestei legi. Oamenii au cerut această măsură, deşi au fost avertizaţi că orice amânare înseamnă costuri în plus.

Peste 26.000 de oameni au făcut trecerea de la ROBOR la IRCC

De asemenea, în primele 8 luni, peste 26.000 de oameni au făcut trecerea de la ROBOR la IRCC, 400 au optat pentru dobânzi fixe, iar peste 54.000 de oameni au cerut refinanțare la alte bănci decât la cele la care și-au făcut creditul. În plus, peste 16.000 de oameni care nu și-au mai putut plăti ratele, au cerut orice altă formă de ajutor de la bănci.

Între timp, indicele ROBOR continuă să crească. Astăzi a ajuns la 8,15%. Indicele IRCC vine și el puternic din urmă, în octombrie a sărit de 4%, iar în ianuarie va ajunge aproape de 6%. Specialiștii ne recomandă ca o măsură de urgență, trecerea la o dobândă fixă și mai apoi, renegocierea contractelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Vremuri grele pentru românii cu credite în lei. Zeci de mii de oameni caută soluţii disperate pentru a putea plăti ratele