Antena Meniu Search
x

10 lucruri pe care trebuie neapărat să le faci până la 30 de ani

Pentru mulți oameni, vârsta de 30 de ani reprezintă un punct de cotitură. După ani în care te‐ai simțit ca un copil ce a crescut prea mult, poți să te consideri, în sfârșit, adult

Pentru mulți oameni, vârsta de 30 de ani reprezintă un punct de cotitură. După ani în care te‐ai simțit ca un copil ce a crescut prea mult, poți să te consideri, în sfârșit, adult.

Rezultatul este, uneori, previzibil: cea de‐a 30‐a aniversare naște adesea o criză existențială, iar tinerii adulți se întreabă ce au realizat până la această vârstă și ce vor face în continuare cu viețile lor. Pentru a evita confuziile, iată 10 lucruri pe care trebuie să le faci neapărat până la 30 de ani, pentru a te  pregăti pentru următorii 70 (presupunând că vei trăi un secol) și pentru a oferi un sens celor trei decenii pe care le‐ai lăsat sau le vei lăsa în urma ta:

1. Învață să repari singur o priză și să schimbi un bec

Mulți dintre tinerii din prezent sunt puși la colț de persoanele în vârstă, deoarece „nu știu să repare o  priză și să schimbe un bec”. Îți sună cunoscut? Vestea bună abia acum urmează: este foarte simplu să  repari o priză și să schimbi un bec dacă oprești siguranțele înainte de a trece la treabă, dacă te informezi  în prealabil 15 minute de pe internet și dacă ai la dispoziție cele câteva lucruri de care ai nevoie pentru  a‐i impresiona pe cârcotași.

2. Formează‐ți o rețea de cunoștințe

O rețea de prieteni și de cunoștințe este una dintre cele mai prolifice modalități de a găsi un partener de  viață, un loc de muncă și chiar o bună oportunitate de afaceri. În timp ce unele persoane par să se  descurce foarte natural la acest capitol, altele trebuie să învețe să zâmbească mai des și să lase  întotdeauna o ușă deschisă după ce părăsesc un loc de muncă.

3. Găsește un hobby

Descoperă care este acea activitate ce nu are legătură cu munca și care te face să te simți împlinit. Un hobby de care te ocupi cu regularitate îți va fi de mare ajutor în viitor, deoarece oamenii pasionați de  aceleași lucruri ca tine te‐ar putea ajuta în diferite situații, iar pasiunile alungă stresul din viața cotidiană.

4. Economisește bani

Este greu să strângi bani atunci când nu câștigi atât cât ți‐ai dori. Cu toate acestea, banii economisiți la tinerețe și investiți cu grijă valoreaza mult mai mult în timp decât cei pe care începi să‐i aduni și să‐i investești după vârsta de 40 de ani. Procentele și matematica își spun cuvântul.

5. Vizitează o țară străină

Atunci când vizitezi o țară străină, un nou univers își deschide porțile în fața ta. Vei vedea lucruri pe care nu le poți întâlni nicăieri în altă parte și vei trăi experiențe de neuitat. „Investiția” în amintiri este una dintre cele mai inspirate achiziții pe care le poți face la tinerețe.

6. Învață să pierzi

Viața nu este plină doar de reușite. Uneori vei eșua în ceea ce îți propui, iar la tinerețe vei da greș mai

des decât în orice altă perioadă a vieții. O persoană inteligentă învață, însă, din greșeli.

7. Învață să trăiești sănătos

Sănătatea este cel mai prețios lucru pe care îl deții. Practică un sport și mănâncă sănătos. Indiferent dacă vei face asta sau nu, probabil te vei simți la fel la vârsta de 35‐40 de ani, însă diferențele apar după ce împlinești 50 de ani. Cine a dus o viață cumpătată se va bucura de o bătrânețe îndelungată și senină, în timp ce restul riscă să petreacă mai mult timp în spitale decât cu cei dragi.

8. Învață să gătești

Persoanele care știu să gătească mănâncă mai sănătos, sunt mai puțin predispuse la obezitate și sunt  mai relaxate, deoarece gătitul funcționează deseori ca o terapie împotriva stresului.

9. Călătorește singur măcar din când în când

Teama de singurătate este frica față de tine însuți. Încearcă să călătorești singur măcar o dată. Urcă‐te într‐un tren și mergi la munte, la mare sau într‐un oraș pe care nu l‐ai vizitat niciodată. Vei învăța câteva lucruri foarte interesante despre tine, precum modul în care reacționezi în diferite situații atunci când te afli departe de familie sau de cei mai buni prieteni.

10. Află care este viziunea ta despre succes

Nu există o definiție universal valabilă a succesului. Succesul tău ar putea însemna lansarea în lumea afacerilor și câștigarea unui milion de dolari până la vârsta de 40 de ani sau publicarea unui roman. Este important, însă, să afli ce te face fericit și când te vei putea simți cu adevărat împlinit.

Foto: Creative Commons

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » 10 lucruri pe care trebuie neapărat să le faci până la 30 de ani