Antena Meniu Search
x

10 mai 1774: moare "Cel Mult Iubit" aşa cum i-a prezis o ghicitoare. Regele cu 90 de copii

Ludovic al XV-lea a fost rege al Franţei între anii 1715-1774. Chiar dacă a fost căsătorit cu prinţesa poloneză Maria Leszczynska, regele era recunoscut ca un mare infidel.

 Ludovic al XV-lea a fost rege al Franţei între anii 1715-1774. Chiar dacă a fost căsătorit cu prinţesa poloneză Maria Leszczynska, regele era recunoscut ca un mare infidel. Oficial a recunoscut doar 10 copii ca fiind ai săi. Totuşi, se spune despre el că ar fi avut nici mai mult nici mai puţin de 90 de copii din flori.

Se mai spune că a avut multe amante, motiv pentru care s-au născut multe dispute la aceea vreme. Anne Coupier de Romanss este una dintre ele. Aceasta i-a dat mari bătăi de cap amantei principale, celebra marchiză de Pompadour, care locuia în apartamentul de deasupra regelui şi avea oricând acces la el printr-o scară secretă.

Louis-Aime de Bourbon a fost primul bastard recunoscut de rege, cu toate că madam de Pompadour avusese grijă să-i fure certificatul de naştere. După acest moment, regele a exilat-o pe Anne Coupier de Romanss într-o mănăstire şi a separat-o de fiul lor până când acesta a împlinit 12 ani.

Spre bătrâneţe, lucruri se schimbă radical pentru Ludovic al XV-lea. Frumosul cavaler de odinioară, cu auzul fin şi piciorul sprinten, nu mai vedea, era surd şi nu se mai urca pe cal decît cu ajutorul unei scăriţe.

Ludovic al XV-lea era prieten bun cu marchizul de Chauvelin care se bucura de o atenţie deosebită din partea regelui; se interesa în fiece zi cum o duce cu sănătatea, cum se mai simţea.

Într-o zi curtenii au aflat adevăratul motiv pentru care regale era atât de interest de starea de sănătate a domnului de Chauvelin. O ghicitoare spusese că domnul de Chauvelin avea să moară cu 6 luni înaintea majestăţii sale. La 23 noiembrie 1773, marchizul moare în timp ce juca cărţi cu regele.

Pe 29 aprilie 1774, Ludovic al XV-lea are prima eruptive de variolă iar pe 10 mai 1774, într-o dimineaţă, alături de cele 3 fiice ale sale, îşi dă duhul. La mai puţin de 6 luni de la moartea prietenului său.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » 10 mai 1774: moare "Cel Mult Iubit" aşa cum i-a prezis o ghicitoare. Regele cu 90 de copii