Antena Meniu Search
x

100 de ani de la Războiul cel Mare

S-au împlinit 100 de ani de la asasinarea lui Franz Ferdinand şi a soţiei sale. Evenimentul care a dus la izbucnirea Primului Război Mondial a fost celebrat în întreaga Europă.

Vezi și

S-au împlinit 100 de ani de la asasinarea lui Franz Ferdinand şi a soţiei sale. Evenimentul care a dus la izbucnirea Primului Război Mondial a fost celebrat în întreaga Europă. 

La o sută de ani de la asasinat din Sarajevo, în care au fost ucişi arhiducele Franz Ferdinand şi soţia sa, Muzeul de Istorie Militară din Viena a expus o colecţie inedită cu obiecte care le-au aparţinut celor doi.

Piesele de rezistenţă ale expoziţiei sunt maşina în care se afla cuplul princiar, dar şi cămasa pătată cu sânge purtată de moştenitorul coroanei austro-ungare în acea zi.

Aceste obiecte au peste o sută de ani. Păstrarea lor în condiţii bune este o provocare foarte, foarte dificilă. Aşa că am decis să expunem permanent doar uniforma. Cămaşa este expusă doar două săptămâni pe an, mai exact în cele două săptămâni din jurul datei asasinatului, în iunie.

În acest timp, în Sarajevo, o replică a maşinii în care au fost ucişi cei doi a fost amplasată, exact în locul în care a avut loc asasinatul. Sute de oameni s-au putut urca în autoturism să se fotografieze..

La Londra, Regina Elizabeta a doua a participat la o ceremonie solemnă de comemorare a soldaţilor britanici ucişi în Primul Război Mondial.

Totodată, extremistul sârb care i-a ucis pe moştenitorul coroanei austro-ungare şi pe soţia sa, a fost sărbătorit ca un erou într-un oraş din estul Bosniei.

După două tentative eşuate de sinucidere, Gavrilo a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, pedeapsa maximă pe care o puteau primi la acea vreme infractorii care n-au împlinit încă 20 de ani. S-a îmbolnăvit de tuberculoză şi a murit în spitalul închisorii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » 100 de ani de la Războiul cel Mare