Antena Meniu Search
x

12.10.1984: Aici a vrut IRA s-o ucida pe Margaret Thatcher! Cinci morti si 31 de raniti!

Fostul prim - ministru a scapat ca prin minune, dar reprezentanti de seama ai Partidului Conservator au decedat. Desi a primit opt condamnari pe viata, Patrick Magee, autorul, a stat in inchisoare doar 14 ani

de Catalin Oprisan

la 09.04.2013, 11:29

Pe 12 octombrie 1984, o puternica bomba detonata la ora 2:54 noaptea de catre IRA, in Grand Hotel din Brighton, Anglia, avea ca scop declarat uciderea primului ministru Margaret Thatcher. Din fericire, "Doamna de Fier" reusea sa scape, dar cinci persoane erau ucise iar 31 ranite.

Patrick Magee, important membru IRA, se cazase in hotel in petrioada 14-17 septembrie, sub un nume fals, Roy Walsh. Studiase "terenul" si plantase noua kilograme de explozibil in camera sa, legate la un declansator cu intarziere, facut din componentele unui aparat video. In momentul detonarii, partea centrala a hotelului a cazut, "tasandu-se" peste etajele inferioare. Margaret Thatcher nu dormea la acea ora, lucrand in camera sa la speachul de a doua zi, de la Conferinta Partidului Conservator. De altfel, acesta era si motivul pentru care acolo se afla toata floarea cea vestita a partidului. Deflagratia a afectat serios baia primului ministru, dar, miraculos, a  lasat intacte camera de lucru si dormitorul. Atat Thatcher, cat si sotul sau, Denis, au scapat fara rani grave. Si-a schimbat hainele si, imediat, a pornit catre Politia din Brighton.

"Grand Hotel" Brighton, in dimineata de dupa atentat...

Desi, la inceput, sa crezuse ca libienii sunt implicati, IRA a revendicat, printrun comunicat, atentatul: "Doamna Thatcher trebuie sa inteleaga ca britanicii nu pot ocupa tara noastra, nu ne pot tortura cum vor prizonierii si nu ne pot impusca, pe propriile strazi, dupa bunul lor plac!" Niciun membru al Guvernului nu a fost ucis intre cele cinci decedate, dar personalitati marcante ale Partidului Conservator au fost ucise. 31 de persoane au fost ranite, una dintre ele ramanand cu sechele pe viata. Specialistii au estimat ca pagubele ar fi putut fi mult mai mari daca hotelul - o cladire in stil victorian - nu ar fi fost construit cum trebuie si nu ar fi rezistat.

Margaret Thatcher si-a tinut discursul de a doua zi dimineata, inceput la 09.30, asa cum era prevazut, dar a trimis sageti catre laburisti. "Acestea atentate sunt indreptate asupra Guvernului Majestatii Sale", a spus ea.

Patrick Magee, autorul, a fost arestat in Glasgow, pe 24 iunie 1985. A primit opt condamnari la inchisoare pe viata, iar judecatorii au cerut sa execute "macar" 35 de ani. A fost eliberat in 1999, dupa 14 ani. A reiterat ca IRA a fost autoarea atentatului si, formal, a cerut scuze famililor victimelor...

Margaret Thatcher a decedat, luni, la 87 de ani, in urma unui atac cerebral.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » 12.10.1984: Aici a vrut IRA s-o ucida pe Margaret Thatcher! Cinci morti si 31 de raniti!