Antena Meniu Search
x

125 de ani de la moarte! Pictorul Vincent van Gogh, geniul neînțeles al pensulei

Pictorul Vincent van Gogh s-a născut la Zundert, Olanda, la 30 martie 1853, într-o familie de pictori și negustori de artă, tatăl său fiind pastor protestant, iar mama sa având înclinații spre pictură în mod special

Pictorul Vincent van Gogh s-a născut la Zundert, Olanda, la 30 martie 1853, într-o familie de pictori și negustori de artă, tatăl său fiind pastor protestant, iar mama sa având înclinații spre pictură în mod special

La vârsta de 15 ani, familia sa a avut o serie de probleme financiare, iar Vincent van Gogh a fost nevoit să părăsească școala și să muncească, potrivit artble.com. A lucrat la o societate în domeniul artei a unchiului său numită Goupil & Cie din Haga. Vorbea fluent franceza, germana și engleza.

În luna iunie 1873, a fost transferat la Galeria Groupil de la Londra. Aici s-a îndrăgostit de cultura engleză și a devenit un fan al scrierilor lui Charles Dickens și George Eliot. În timpul liber, van Gogh vizita galerii de artă.

S-a îndrăgostit de fiica proprietăresei unde locuia, Eugenie Loyer. Atunci când aceasta i-a respins propunerea sa de căsătorie, van Gogh a suferit o cădere psihică. Și-a aruncat toate cărțile cu excepția Bibliei și și-a dedicat viața lui Dumnezeu. La locul de muncă a devenit furios, iar pe clienți îi îndemna să nu mai cumpere "artă fără valoare", în cele din urmă fiind concediat.

În perioada următoare a predat într-o școală de metodiști și a ținut predici. Deși fusese crescut într-o familie religioasă, până la acest moment, nu luase în considerare viața bisericii. Dorința de a deveni ministru l-a îndemnat să se pregătească pentru examenul de admitere la Școala de Teologie din Amsterdam, potrivit biography.com. După un an de studiu, a refuzat să ia examenele în limba latină, considerând-o o "limbă moartă" a oamenilor săraci, ulterior refuzând să mai dea admiterea.

Anul 1878 l-a găsit muncind, ca voluntar, la o mină de cărbune din sudul Belgiei.

A continuat să predice și a slujit celor bolnavi, realizând diverse lucrări. În 1880 a decis să revină la Bruxelles și să devină artist. Opera cea mai reprezentativă pentru această perioadă de afirmare artistică a fost "Mâncătorii de cartofi" (1885).

În 1886, a apărut, pe neașteptate, în locuința din Paris a fratelui său Theo, unde a rămas aproape doi ani, până 1888. La Paris, i-a întâlnit, pentru prima oară, pe Paul Signac, Georges P. Seurat, Toulouse-Lautrec și Paul Gauguin.

A descoperit impresionismul și arta japoneză, dar nu a găsit acea solidaritate între artiști, pe care o visase, ci doar dezbateri sterile și invidie meschină. Din perioada petrecută la Paris, timp în care a lucrat în atelierul pictorului P. Cormon, se cunosc douăzeci și trei de tablouri și două file cu schițe.

Perioada cea mai liniștită a vieții sale, anul 1888, a petrecut-o la Arles, în ceea ce avea să se numească "micuța casă galbenă".

Aici a dat naștere grandioasei serii de tablouri de o măiestrie tehnică absolută, celebrele "Tournesols" ("Florile soarelui") stând mărturie în acest sens.

Această perioadă de creație excepțională nu a exclus, însă, nici mizeria și nici foamea, artistul cumpărându-și, în primul rând, vopseaua atât de necesară. Hrana sa era formată din cafea, pâine și absint, care însă i-au distrus sănătatea și așa destul de șubredă. Îngrijorat de starea sa, fratele său Theo l-a invitat pe Paul Gauguin la Arles pentru a-l supraveghea pe van Gogh. Personalitățile celor doi, atât de diferite, nu au făcut decât să precipite crizele psihice de care suferea van Gogh.

În 1888, van Gogh s-a automutilat, tăindu-și lobul urechii stângi.

"Autoportret cu urechea bandajată" (1889) avea să numească van Gogh unul din autoportretele, pe care le-a pictat la o lună după automutilare. Stările depresive s-au agravat, motiv pentru care a fost internat la azilul Saint-Remy-de-Provence, pentru ca, în cele din urmă, să se retragă la Auvers-sur-Oise sub supraveghere medicală. A murit la 29 iulie 1890.

Vincent van Gogh a concentrat în puținele decenii ale vieții sale o experiență artistică și existențială irepetabile, traversând principalele curente ale timpului său, fără să aparțină, în realitate, nici unuia, propunând, dimpotrivă, o viziune cu totul personală a artei ca "semn" al propriului suflet.

A fost, în egală măsură, expresionist, simbolist și suprarealist. Figura sa tragică a reprezentat, poate cel mai bine, simbolul sacrificiului necondiționat pentru artă. A fost un pictor fără discipoli și fără succes în timpul vieții. S-a zbătut toată viața în sărăcie, singurul său venit constituindu-l ajutorul venit din partea fratelui mai mic, Theo.

A realizat o serie de lucrări în cele cinci perioade petrecute la Nuenen (1880-1885), Paris (1886-1888), Arles (1888-1889), Saint-Remy (1889-1890) și Auvers-sur-Oise (1890). În timpul vieții a reușit să vândă un singur tablou reprezentând o vie din Arles la prețul de 400 de franci.

Vincent Van Gogh este unul dintre cei mai de seamă artiști ai tuturor timpurilor, lucrările sale fiind apreciate, astăzi, în întreaga lume, și estimate la zeci de milioane de euro.

Sursa:

Agerpres.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » 125 de ani de la moarte! Pictorul Vincent van Gogh, geniul neînțeles al pensulei