Antena Meniu Search
x

200 de ani de la bătălia de la Waterloo

Manifestările ce vor comemora 200 de ani de la bătălia de la Waterloo au început, ieri, chiar pe locul unde împăratul Napoleon a suferit înfrângerea finală

Vezi și

Manifestările ce vor comemora 200 de ani de la bătălia de la Waterloo au început, ieri, chiar pe locul unde împăratul Napoleon a suferit înfrângerea finală

Prinţul Charles a dezvelit un monument la o fermă care a constituit, în zilele istoricei confruntări, un important punct de rezistenţă al trupelor britanice. 

Soldaţii unui regiment al gărzii regale britanice s-au aliniat, acum, la Waterloo doar pentru a-i da onorul prinţului Charles, ducesei Camilla şi celorlalţi înalţi oaspeţi. Dar, în urmă cu două secole, ferma Hougoumont a fost locul unora din cele mai intense lupte între trupele credincioase lui Napoleon şi coaliţia formată împotriva împăratului.

Wellington a expus cu claritate importanţa critică a acelei lupte. Victoria din bătălia de la Waterloo a depins de închiderea porţilor fermei Hougoumont.

Peste 6000 de soldaţi au murit sau au fost răniţi în luptele de la fermă. Poziţia britanicilor a fost atacată de şapte ori de francezi, care, la un moment dat, au reuşit să pătrundă pe una din porţi, dar au fost respinşi. După bătălie, ferma şi-a reluat activitatea paşnică până în zilele noastre, când a fost restaurată pentru a deveni muzeu.

Alături de Charles şi Camilla, la ceremonie au luat parte membri ai familiilor regale din Belgia, Olanda şi Luxemburg. Dar şi descendenţi ai comandanţilor din bătălia de acum 200 de ani: Napoleon, ducele de Wellington şi generalul prusac Blücher. Cei trei şi-au dat mâna la locul bătăliei, într-un gest simbolic menit să demonstreze că, în Europa, vremea războaielor s-a încheiat pentru totdeauna.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Evenimente » 200 de ani de la bătălia de la Waterloo