Antena Meniu Search
x

23 decembrie 1989: cea mai sângeroasă zi a Revoluţiei!

23 decembrie e o zi tristă în istoria României. Această zi din 1989 a fost cea mai sângeroasă!

Atunci, în jurul orei 6:30, 40 de militari şi 8 civili au fost ciuruiţi de gloanţele dispozitivelor de apărare ale aeroportului Otopeni, care au crezut că sunt terorişti veniţi să pună stăpânire pe aeroport! 

Trei camioane cu militari ai unităţii din Câmpina, care aparţinea trupelor de Securitate, fuseseră trimise la Otopeni pentru a spori apărarea! Militarii au fost întâmpinaţi însă cu focuri de armă, întrucât cei care apărau deja aeroportul fuseseră înştiinţaţi că ar putea fi atacaţi de terorişti.

Bilanţul a fost tragic: 34 de militari au murit, iar alţi 6 au fost răniţi grav! 

Tot atunci, în zona Pieţei Palatului se auzeau focuri de armă. Cineva, de pe clădirile din zonă, deschisese focul asupra soldaţilor aflaţi în stradă! 

Schimburi de focuri au fost şi în clădirea fostului Comitet Central al PCR, iar Palatul Regal şi Biblioteca Centrală Universitară au devenit ţinta tirurilor de armă, ulterior fiind incendiate. 

23 decembrie 1989 a însemnat şi eliberarea de sub regimul comunist. Ion Iliescu a anunţat atunci, în jurul orei 17:00, la radio şi TV arestarea cuplului Elena şi Nicolae Ceauşescu şi punerea celor doi sub pază strictă. 

La Târgovişte, persoane neidentificate au deschis focul asupra unităţii militare unde erau deţinuţi Elena şi Nicolae Ceauşescu. Unitatea a fost survolată de două avioane care, fiind considerate ostile, au fost atacate de apărarea anti-aeriană. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » 23 decembrie 1989: cea mai sângeroasă zi a Revoluţiei!