Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ziua Drapelului Naţional. Tricolorul este sărbătorit anual, pe 26 iunie

Ziua Drapelului Naţional este sărbătorită, anual, pe data de 26 iunie. Tricolorul este un simbol naţional, prevăzut în Constituţia României din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003.

de Redactia Observator

la 26.06.2018 , 10:45

Ziua Drapelului Naţional este sărbătorită, anual, pe data de 26 iunie

Ziua Drapelului Naţional este sărbătorită, anual, pe data de 26 iunie. Tricolorul este un simbol naţional, prevăzut în Constituţia României din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003.

"Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu", este stabilit în Constituţie, prin Articolul 12.

Drapelul Tricolor a fost decretat ca simbolul ţării de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, în 14/26 iunie 2848, sub deviza "Dreptate - Frăţie".

Articolul continuă după reclamă

Drapelul Naţional nu a suferit de-a lumgul timpului modificări semnificative. Doar distribuţia culorilor a fost schimbată într-o anumită măsură, după Revoluţia de la 1848, atunci când, sub impactului spiritului revoluţionar francez, mai multe ţări europene au adoptat ca simbol naţional steagul standard format din 3 culori.

La izbucnirea Revoluţiei din 1848, românii aflaţi la Paris arborau drapelul albastru, galben, roşu, astfel fiind şi consfinţit ca drapel naţional, prin Decretul nr. 252 al guvernului provizoriu de la Bucureşti.

În iunie 2013, Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei a decis reintroducerea stemei pe tricolorul României, în legea fundamentală, la propunerea deputatului PSD, Gheorghe Emacu. Amendamentul a fost votat cu 13 voturi "pentru" şi o abţinere. 

Prin adoptarea acestui amendament, alineatul 1 din Articolul 12 urma să fie reformulat astfel: "Drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema ţării; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu". 

Ziua Drapelului Naţional al României este celebrată de autorităţi şi de alte instituţii ale statului prin programe şi manifetaţii educative, consacrate istoriei ţării, dar şi prin ceremonii militare.

Cu ocazia acestei zile, în Bucureşti dar şi în toate reşedinţele de judeţ, sunt organizate ceremonii publice de înălţare a Drapelului Naţional.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Drapelului Naţional, în care arată că acesta este unul dintre cele mai puternice simboluri ale statalităţii, independenţei, suveranităţii şi unităţii naţionale.

"Unirea Principatelor Române din anul 1859, declararea şi cucerirea independenţei de stat în 1877, Primul Război Mondial, cele trei momente ale Marii Uniri de la 1918, al Doilea Război Mondial, Revoluţia din 1989, precum şi aderarea ţării noastre la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord şi la Uniunea Europeană, toate aceste etape ale evoluţiei României au stat sub semnul tricolorului", subliniază Klaus Iohannis, conform unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

În Bucureşti, de Ziua Drapelului Naţional va avea loc un ceremonial militar, în Piaţa Tricolorului. Brigada Rutieră a anunţat restricţii de circulaţie. 

Între orele 09:00-11:00, traficul va fi restricţionat pe Calea Victoriei, între Bulevardul Ion Câmpineanu şi Bulevardul Regina Elisabeta, dar şi pe strada Constantin Mille, între orele 06:00-11:00.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aveţi încredere să cumpăraţi ciuperci din piaţă?
Observator » Evenimente » Ziua Drapelului Naţional. Tricolorul este sărbătorit anual, pe 26 iunie