Antena Meniu Search
x

28.000 de femei din Arabia Saudită au aplicat pentru cele 30 de posturi de mecanic de locomotivă scoase la concurs de o companie feroviară

O companie feroviară din Arabia Saudită, care a scos la concurs 30 de posturi de mecanic de tren pentru femei, a transmis că a primit nu mai puţin de 28.000 de cereri.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 18.02.2022, 10:38

Trafic feroviar în Arabia Saudită
Trafic feroviar în Arabia Saudită - Profimedia

Candidații care vor avea succes în a ocupa posturile vor conduce trenuri de mare viteză între orașele sfinte Mecca și Medina după un an de probă. Este pentru prima dată când astfel de posturi sunt promovate pentru femei în Arabia Saudită.

Timp de zeci de ani, Arabia Saudită a avut una dintre cele mai scăzute rate de participare a forței de muncă feminine din lume. Dar, în ultimii ani, guvernul a făcut eforturi pentru a crește numărul de femei care lucrează, ca parte a planului prințului moștenitor Mohammed bin Salman de a diversifica economia dependentă de petrol, scrie BBC.

Tot mai multe femei sunt angajate în sectorul public din Arabia Saudită

De asemenea, a promovat o serie de reforme sociale, inclusiv încetarea interdicției de a conduce femeile și relaxarea legilor privind tutela bărbaților pentru a le permite femeilor să călătorească liber . Ca urmare a unor astfel de schimbări, participarea femeilor în forța de muncă aproape s-a dublat în ultimii cinci ani, până la 33%, iar mai multe femei decât bărbați au intrat în forța de muncă în prima jumătate a anului trecut.

Cu toate acestea, bărbații dețin în continuare majoritatea locurilor de muncă, în special în sectorul public, potrivit unui studiu publicat anul trecut de think tank-ul Brookings Institute din SUA . Prin urmare, efortul de recrutare al companiei feroviare spaniole Renfe va satisface doar o mică parte dintre femeile care doresc să lucreze în sectorul public.

În ciuda reformelor sociale majore, femeile saudite trebuie să obțină în continuare aprobarea unui tutore de sex masculin pentru a se căsători sau pentru a obține anumite îngrijiri medicale.Activiștii pentru drepturile omului spun că femeile continuă să se confrunte cu discriminare în ceea ce privește căsătoria, familia, divorțul și deciziile legate de copii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » 28.000 de femei din Arabia Saudită au aplicat pentru cele 30 de posturi de mecanic de locomotivă scoase la concurs de o companie feroviară