Antena Meniu Search
x

30 mai, ziua în care Ioana D' Arc a fost arsă pe rug! A fost declarată schizofrenică și epileptică

A fost supranumită "Fecioara din Orleans", iar viziunile sale și geniul militar de care a dat dovadă au transformat-o în cea mai importantă figură din istoria Franței medievale

A fost supranumită "Fecioara din Orleans", iar viziunile sale și geniul militar de care a dat dovadă au transformat-o în cea mai importantă figură din istoria Franței medievale 

Povestea Ioanei D'Arc este arhicunoscută. Copila care a auzit vocile divine și care a condus armata franceză spre o victorie mare în lupta pentru cucerirea cetății Orleans pentru ca ulterior să fie arsă pe rug a fost muza multor scriitori și regizori, care au prezentat imaginea Fecioarei din mai multe perspective.

Pe 30 mai 1431, Ioana murea în urma unei execuții de care "beneficiau" doar persoanele considerate vrăjitoare, însă în spatele vieții sale publice, Ioana ascundea și multe secrete, despre care nu s-a vorbit atât de mult.

Adevăratul nume al Ioanei D' Arc era Jehanne Tarc, însă în acele timpurinumele de familie nu erau foarte importante și puteau fi modificate în mod oficial ori de câte ori s-ar fi dorit. Pe la vârsta de 12-13 ani, Ioana a început să spună apropiaților că aude voci. În timpul procesului care a dus la condamnarea sa la moarte prin ardere pe rug, eroina a povestit cu lux de amănunte cum a început să se întâmple minunea.

Ea a mărturisit că îngeri veniți sub forma unorlumini puternice îi spuneau ce să facă și cum să-și conducă soldații spre cucerirea cetății din Orleans. Medicii de-atunci au evitat să se pronunțe, dar la o analiză de specialitate, oamenii de știință au spus că aceasta era o formă de schizofrenie. Tot ce se știe sigur este faptul că era epileptică.

Numită în fruntea armatei franceze, Ioana avea un comportament total indecent față de oștenii care o urmau. Se spune că limbajul femeii era unul trivial și nu ezita niciodată să-i lovească pe ceilalți conducători ai armatei,atunci când aceștia nu erau de acord cu strategia sa militară.

Imaginea Ioanei D'Arc a inspirat-o pe cel care a inventat cunoscuta tunsoare "bob". În anul 1909, domnul Antoine, un frizer născut în Polonia, a început să-și tundă clientele în stilul patentat de celebra eroină medievală. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » 30 mai, ziua în care Ioana D' Arc a fost arsă pe rug! A fost declarată schizofrenică și epileptică