Antena Meniu Search
x

48 de ani de la moartea lui Walt Disney! Povestea celui care ne-a făcut copilăria mai frumoasă

Ne-a făcut copilăria mai frumoasă, însă creatorul lui Mickey Mouse nu a dus o viaţă plină de veselie, aşa cum au fost personajele sale

Ne-a făcut copilăria mai frumoasă, însă creatorul lui Mickey Mouse nu a dus o viaţă plină de veselia, aşa cum au fost personajele sale

A fost, de-a lungul vieţii regizor, producător, animator, scenarist şi antreprenor american. A obţinut 22 de premii Oscar, recordul sau nefiind doborât de niciun actor sau star până în prezent. Atunci când numele său este rostit, în orice casa, fie din SUA, fie din Madagascar, copiii reacţionează pozitiv.

Părinţii creatorului atâtor personaje de desene animate, Flora şi Elias Disney, au fost oameni simpli, fără prea multe tangenţe cu lumea în care Walter Elias Disney a creat. Acesta a avut trei fraţi şi o soră. Nici măcar copilăria să nu a fost una roz, deoarece, originară din Canada, familia creatorului s-a mutat în SUA după ce tatăl lui Elias a dat faliment cu fermă pe care o avea.

În toamna anului 1917, Walt a început să studieze la liceul McKingsley High School, făcând în paralel cursuri de seral la Institutul de Artă din Chicago. Disney era desenatorul ziarului școlii. Desenele sale erau foarte patriotice, majoritatea fiind axate pe Primul Război Mondial. Acesta a abandonat liceul la vârsta de 16 ani pentru a intra în armată dar aceasta nu l-a primit pentru că era prea tânăr.

Primele personaje, create într-o ambulanță de la Crucea Roşie

În schimb, Walt și un prieten de-al său au decis să intre în Crucea Roșie. Pentru a se putea angaja, trebuiau să aibă minim 17 ani dar, în ciuda opoziției tatălui său, mama sa a elaborat un nou certificat de naștere în care scria că Walt era născut în 1900 și nu în 1901. Crucea Roșie l-a trimis în Franța timp de un an unde a lucrat ca șofer de ambulanță, pe care a desenat câteva personaje.

Apoi s-a mutat în Kansas City pentru a-și începe cariera artistică. Fratele său Roy lucra la o bancă și a reușit să îl angajeze printr-un prieten la Pesmen-Rubin Art Studio. Aici, Disney făcea reclame pentru ziare, reviste și cinematografe.

Tot aici a cunoscut un animator, Ubbe Iwerks (1901-1971). Ei doi își respectau munca așa de mult încât relația dintre ei s-a îmbunătățit foarte repede și au hotărât să își înceapă o afacere proprie.

Disney și Iwerks au fondat o companie numită Iwerks-Disney Commercial Artists în ianuarie 1920. Din păcate, puțini clienți au vrut să se angajeze la cuplul neexperimentat. Iwerks a plecat o vreme să câștige niște bani la Kansas City Film Ad Company. Disney s-a retras și el după ce compania a fost cumpărată.

40 de dolari şi un desen, singura avere!

Când Disney a sosit la Los Angeles, avea 40 de dolari în buzunar și un desen neterminat în servietă. Surprinzător, la început a vrut să abandoneze animația, gândindu-se că nu va putea concura cu studiourile din New York. Disney a spus că prima să ambiție a fost să devină regizor de film. A fost să se angajeze la toate studiourile din oraș, dar toate l-au respins.

Din cauza eșecurilor cu filmele artistice, s-a întors în animație. Primul său studio de animație din Hollywood era în garajul unchiului său. Disney a trimis un desen neterminat distribuitorului din New York, Margaret Winkler, care i-a răspuns imediat. A vrut să-l angajeze pentru mai multe filme artistice combinate cu animație.

În 1925, a angajat o tânără, Lillian Bounds, pentru departamentul de imprimare cu cerneală și colorat. A fost admirată imediat de Walt iar câteva luni mai târziu lucra ca și secretară.

1928 - 1942: Epoca de Aur a animației

După o serie de eșecuri, Disney trebuia să creeze o nouă "stea". Cele mai multe dintre biografii spun că ideea lui Disney pentru Mickey Mouse i-a venit în timpul întoarcerii din New York. Este o discuție în jurul creatorului lui Mickey, ori Disney ori Iwerks. Șoarecele a fost inițial numit "Mortimer", dar a fost mai târziu botezat "Mickey Mouse" deoarece nouă soție a lui Disney, Lillian, considera numele "Mortimer" ca fiind nepotrivit.

Primul scurt-metraj al lui Mickey - Crazy Plane, în 1928...

... care a fost, ca majoritatea filmelor de la acea vreme, un film mut. După ce nu a găsit un distribuitor pentru Plane Crazy și pentru continuarea sa, The Gallopin' Gaucho, Disney a creat un scurt-metraj Mickey Mouse cu sunet, Steamboat Willie. Acesta a avut succes și au fost distribuite cu sunet și cele două scurt-metraje precedente. Însuși Disney și-a împrumutat vocea lui Mickey și Minnie Mouse iar Mickey a purtat vocea lui Disney până în 1946.

Primul premiu Oscar

În 1932, Disney a primit un premiu special din partea Academiei de Film pentru crearea lui Mickey Mouse, ale cărui seriale au devenit color în 1935 și au început să apară alte personaje celebre ale lui Disney, printre care Donald Duck, Goofy și Pluto.

Au urmat Albă ca Zăpada și cei șapte pitici, Fantasia, Dumbo, Alice în Țara Minunilor, Cenuşăreasa si Peter Pan.

Implicarea lui Walt în Disney World s-a încheiat în ultima parte a anului 1966; după mulți ani de fumat a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. A fost admis la Providence St. Joseph Medical Center, situat vis-a-vis de studio, unde starea sa de sănătate a început să se agraveze.

Pe 2 noiembrie, 1966, în urma unor radiografii, medicii au descoperit că Disney avea o tumoră pe plămânul stâng. Cinci zile mai târziu, Disney a mers înapoi la spital pentru operație, dar tumora s-a extins atât de mult încât medicii au fost nevoiți să îi scoată întreg plămânul stâng.

Doctorii i-au spus apoi lui Disney că mai avea între șase luni și un an de trăit. După câteva sesiuni de chimioterapie, Disney a petrecut puțin timp cu soția sa în Palm Springs, California înainte de a se întoarce acasă.

Pe 20 noiembrie, 1966, Disney a suferit un colaps în casa sa, dar a fost resuscitat de medici și întors înapoi la spital, unde a murit pe 15 decembrie, 1966 la ora 9:30, la zece zile după ce a împlinit 65 de ani.

A fost incinerat pe 17 decembrie iar cenușa sa a fost depozitată la Forest Lawn Memorial Park din Glendale, California. Roy Disney a continuat proiectul Disney World, insistând să fie re-denumit în Walt Disney World, în onoarea fratelui său, care a fost în final deschis pe 1 octombrie, 1971.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » 48 de ani de la moartea lui Walt Disney! Povestea celui care ne-a făcut copilăria mai frumoasă