Antena Meniu Search
x

60 de ani de la moartea lui Stalin: Cum a refuzat sa-si rascumpere propriul fiu, lasandu-l sa moara in lagarele naziste!!!

Capturat de germani in 1941, Iacob Djugasvili a fost propus pentru un schimb de prizonieri. Stalin, tatal sau, a refuzat. Fiul sau a murit in 1943, in lagarul de exterminare de la Sachenhausen, in conditii suspecte

Iacob s-a nascut in 1907, in Borji, aproape de Kutaisi, in Georgia, pe atunci in Rusia Imperiala. Era fiul lui Stalin si al primei sotii a acestuia, Ecaterina Svanidze, cu care nu ramanea casatorit decat un an. Dictatorul nu l-a avut la inima din prima clipa. Toata viata l-a numit "carpaci" iar cand Iacob a vrut sa se sinucida din dragoste si s-a impuscat, dar nu mortal, Stalin ar fi spus: "Asta nici macar sa se impuste ca lumea nu stie!"

Iacob a ajuns pe front si a fost capturat de catre germani pe 16 iulie 1941, in batalia de la Smolensk. In momentul in care au realizat pe cine au pus mana, germanii au decis sa-l transforme intr-un mijloc de propaganda. Insa Iacob a refuzat sa priveasca direct in camera, pentru fotografii, a refuzat sa fie tratat altfel decat tovarasii lui de arme. Nazistii au impanzit URSS-ul de afise de genul "Fiul lui Stalin s-a predat, n-are rost sa va mai varsati sangele". Chiar dictatorul a afirmat ca s-a predat de bunavoie si a ordonat torturarea sotiei acestuia, nora lui, pentru a afla cine l-a indemnat sa predea arma!!!

Dupa batalia de la Stalingrad, Hitel in persoana a intermediat, prin Curcea Rosie Suedeza, un posibil schimb. I-a propus lui Stalin sa-l predea pe Iacob contra feldmaresalului von Paulus. Dictatorul nici nu a vrut sa auda: "Nu dau un locotenent (n.r. - functia lui Iacob) pe un maresal! "Mai mult, istoria spune ca Hitler a incercat, pe anumite cai, acelasi schimb, cu Leo Raubal, unul dintre nepotii sai, capturat de catre rusi, dar, la fel, s-a opus Stalin.

Iacob Djugasvili a ajuns in lagarul de la Sachenhausen, unde a decedat pe 14 aprilie 1943. Nici pana astazi nu se cunosc, cu exactitate, toate datele mortii sale. Imaginea il arata cazut pe un gard electrificat al lagarului. Unii spun ca s-a sinucis, aruncandu-se direct el el. Altii sustin ca s-ar fi apropiat prea mult de gard, santinela ar fi stigat la el, l-a avertizat apoi a tras si l-a nimerit direct in cap. Nazistii l-ar fi pus, apoi, pe gard si ar fi facut poza "oficiala". In fine, a treia varianta sustine ca SS-ul s-ar fi aflat in spatele decesului sau: ar fi fost ucis de catre nemti si apoi "tarat" pana la gard.

Oricum, pana sa fie omorat de nemti, Iacob fusese "ucis" de Stalin, de la a carui moarte se aduna, astazi, 60 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » 60 de ani de la moartea lui Stalin: Cum a refuzat sa-si rascumpere propriul fiu, lasandu-l sa moara in lagarele naziste!!!