Antena Meniu Search
x

61 de ani de la moartea lui Stalin! Singura fiică a fostului dictator: "Tata era un monstru!"

Regimul lui Iosif Stalin a fost unul al terorii, al execuțiilor în masă, al colectivizării foțate și al celui mai oribil război pe care l-a cunoscut lumea. Puţini ştiu, însă, ca fostul dictator a avut o fată

de Diana Juncu

la 02.06.2014, 19:58

Svetlana Peters a fost singura fiică a lui Stalin, cu cea de-a doua soţie a sa, care s-a sinucis în 1932. La fel ca mulți dintre copiii demnitarilor sovietici de rang, Svetlana a fost crescută de o doică și își vedea părinții rar.

Idila cu un evreu s-a transformat într-un scandal de neimaginat cu Stalin!

Aceasta s-a îndrăgostit, la doar 16 ani, de un student evreu. Aleksei Kapler a fost trimis în Siberia, în Vorkuta, un oraș minier din apropierea cercului polar, în bazinul carbonifer Peciora (republica Komi). El nu a fost însă internat în lagărul de muncă forțată de la Vorkuta și nu a murit în această localitate, cum se crezuse în epocă. După moartea lui Stalin, s-a reîntors în Moscova, unde a trăit până în 1979.

Doi ani mai târziu, se căsătoreşte cu Grigori Morozov, care era, de asemenea, evreu. Stalin a acceptat în cele din urmă căsătoria, dar nu s-a întâlnit niciodată cu ginerele său. După nașterea unui fiu în 1945, Iosif, cuplul s-a despărțit, sentința de divorț fiind pronunțată în 1947.

Şi-a schimbat numele, pentru a duce o viaţă normală!

După moartea tatălui ei, în anul 1953, Svetlana a luat numele mamei, iar în 1966 a plecat în India pentru a duce acolo cenuşa celui de-al treilea soţ, cetăţean indian. Acela a fost momentul în care a hotărât să nu se mai întoarcă niciodată în URSS, cerând Statelor Unite azil politic.

A devenit o scriitoare de succes, mai ales după ce a publicat autobiografia celei care a fost singura fiică a lui Iosif Stalin: "Douăzeci de scrisori către un prieten", un memoriu despre viața sa în Rusia, scris în 1963, devenit un bestseller în USA, aducându-i peste 2,5 milioane de dolari.

Este împăcată cu ea, însă are un singur regret: "Sunt fericită aici. Însă, oriunde aş fi, în Elveția, în India, Australia sau pe vreo insulă, voi fi întotdeauna un prizonier politic al tatălui meu. Era un monstru moral și spiritual".

Svetlana a murit de cancer de colon pe 22 noiembrie 2011, în Wisconsin.

Foto: Wikipedia

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » 61 de ani de la moartea lui Stalin! Singura fiică a fostului dictator: "Tata era un monstru!"