Antena Meniu Search
x

7 mai, 1937: George Topîrceanu moare! Lucruri neştiute despre scriitor

Se împlinesc 78 de ani de la moartea unuia dintre cei mai importanţi poeţi ai literaturii române! După un chin de câteva luni provocat de cancer, Topîrceanu se stinge

Se împlinesc 78 de ani de la moartea unuia dintre cei mai importanţi poeţi ai literaturii române! După un chin de câteva luni provocat de cancer, Topîrceanu se stinge

George Topîrceanu a fost un poet, prozator, memorialist și publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936.

S-a născut în București la data de 20 martie 1886, ca fiu al cojocarului Gheorghe Topîrceanu și al Paraschivei, țesătoare de covoare la azilul "Doamna Elenă", amândoi originari din părțile Sibiului.

Debutează încă din liceu, la 19 ani, publicând primele încercări, sub pseudonimul "G. Top" la revista umoristică Belgia Orientului (1904).

În 1912, se căsătorește cu învățătoarea Victoria Iuga, cu care a avut un fiu unic, Gheorghe, dar căsnicia se va destrăma. Ulterior, se va înfiripa o poveste de dragoste discretă între el și poeta Otilia Cazimir.

La Iași încearcă să-și termine studiile de filozofie, dar este mobilizat și participă la campania din Bulgaria, apoi in Primul Război Mondial, cade prizonier în primele zile, la Turtucaia (1916). Rămâne în captivitate până în 1918. Experiența celor două campanii și a prizonieratului va fi evocată în proza sa, "Amintiri din luptele de la Turtucaia", (București, 1918), "În ghiara lor... Amintiri din Bulgaria și schițe ușoare", (Iași, 1920) și "Pirin-Planina, epizoduri tragice și comice din captivitate", (București, 1936).

În 1936, este ales Membru corespondent al Academiei. Deși bolnav de cancer la ficat întemeiază împreună cu Sadoveanu și Grigore T. Popa revista "Însemnări ieșene" ca un ultim efort creator.

Poetul a decedat la 7 mai în casa lui Demostene Botez, la Iași.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » 7 mai, 1937: George Topîrceanu moare! Lucruri neştiute despre scriitor